9 Απρίλιος 2020, 13:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2020, 13:06

Παζάρι με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας

  • Με μάσκες και απόσταση τα πρώτα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Την ώρα που η Κομισιόν έχει υποσχεθεί την μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία αναγνωρίζοντας ότι η πανδημία προκαλεί πρωτόγνωρο σοκ σε όλες τις οικονομίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών που βρίσκονται σε συζητήσεις με την Αθήνα τηρούν σκληρή στάση στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η πρώτη τους απάντηση ήταν «όχι», αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά να αποσπάσει έστω μια σύντομη παράταση.

Ο νόμος 4605/2019 έχει ήδη παραταθεί για τέσσερις μήνες, έως τις 30 Απριλίου· έτσι, από την 1η Μαΐου έχει προγραμματιστεί  η μετάβαση σε ένα νέο περιβάλλον πτωχευτικού δικαίου. Πριν από λίγες ημέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι θεσμοί δεν θα φέρουν αντίρρηση στο αίτημα της ελληνικής πλευράς, από τη στιγμή που τα νοικοκυριά και η οικονομία στο σύνολό της έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πόσο μεγάλη περίοδο χάριτος ζητά η Ελλάδα. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι για παράταση έως τον Σεπτέμβριο ή έως το τέλος του χρόνου. Πάντως, ο  ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι ύστερα από 4,5 ώρες συζητήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης δεν υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα πήρε το οριστικό «όχι»· πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες, με στόχο, στη χειρότερη περίπτωση, μια παράταση της τάξης των δύο μηνών, ώστε να αποφευχθεί ένα κύμα πλειστηριασμών κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

  • Με πληροφορίες από το naftemporiki.gr.