9 Απρίλιος 2020, 14:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2020, 14:08

Βανδαλισμός σε μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη Γαλλία

  • Βανδαλισμός σε μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη Γαλλία
    Το μνημείο για την αρμενική Γενοκτονία στη Λυών της Γαλλίας (φωτ.: www.armenian-genocide.org)

Λίγες μέρες πριν από την 105η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στις αρχές του 20ού αιώνα, Αρμένιοι, Έλληνες της Ανατολής και Ασσύριοι όχι μόνο εξακολουθούν να παλεύουν για να αναγνωριστεί από την Τουρκία το έγκλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν και τους ανεγκέφαλους που βανδαλίζουν μνημεία που ανεγέρθηκαν για να τιμήσουν τα θύματα των γενοκτονιών.

Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά του μνημείου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη Λυών, της Γαλλίας.

Άγνωστοι «στόλισαν» το μνημείο με το σύμβολο των αναρχικών και άλλα γράμματα του λατινικού αλφάβητου αρκετές από τις 36 στήλες του μνημείου που φιλοτέχνησε, το 2006, ο Λεονάρντο Μπασμαντιάν, στην πλατεία Αντονίν Πονσέτ της Λυών.

Η Πρεσβεία της Αρμενίας στη Γαλλία, σύμφωνα με το Nouvelles d’ Armenie που δημοσιοποίησε το γεγονός, καταδίκασε τον βανδαλισμό του μνημείου.


(Φωτ.: en.armradio.am)

Δεν είναι η πρώτη φορά που βανδαλίζεται στο συγκεκριμένο μνημείο. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στις 17 Απριλίου 2006, μια εβδομάδα πριν τα αποκαλυπτήριά του και τον Μάρτιο του 2015.

Δυστυχώς ο βανδαλισμός των μνημείων είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε όλον τον πλανήτη, ενώ τις περισσότερες φορές είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν οι δράστες.

Μόλις χθες η Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Ο Εύξεινος Πόντος» κατήγγειλε τον βανδαλισμό του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Μενεμένη.