9 Απρίλιος 2020, 11:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2020, 11:28

Όσο νωρίτερα αρχίζει κάποιος το κάπνισμα, τόσο πιο δύσκολα το κόβει

  • Όσο νωρίτερα αρχίζει κάποιος το κάπνισμα, τόσο πιο δύσκολα το κόβει
    (Φωτ.: pixabay.com)

Όσο πιο νωρίς στη ζωή του αρχίζει κάποιος να καπνίζει, τόσο πιθανότερο είναι να παραμείνει καθημερινός καπνιστής όταν μεγαλώσει και τόσο πιο δύσκολο είναι να το κόψει, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την πιο μακροχρόνια του είδους της μέχρι τώρα.

«Βρήκαμε ότι το παιδικό κάπνισμα οδηγεί στο ενήλικο κάπνισμα. Ακόμη και το πειραματικό κάπνισμα τσιγάρου από ένα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας πρέπει να αποθαρρύνεται, ξεκάθαρα», δήλωσε ο δρ Τζέικομπς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας Ντέιβιντ Τζέικομπς του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Journal of the American Heart Association, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 6.600 άτομα σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Φινλανδία, Αυστραλία), από την παιδική ηλικία έως μετά τα 40 τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που κάπνιζαν περισσότερο, καθώς και τα παιδιά που άρχισαν να καπνίζουν (ή έστω είχαν δοκιμάσει λίγα τσιγάρα), είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι καθημερινοί καπνιστές μετά την ενηλικίωση τους και μικρότερη πιθανότητα να σταματήσουν το κάπνισμα μετά τα 40 τους.

Το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών μετά την ηλικία των 20 ετών ήταν 8% για όσους είχαν δοκιμάσει τσιγάρο για πρώτη φορά στα 18-19, 33% για όσους πρωτοκάπνισαν στα 15-17, 48% για όσους ξεκίνησαν το κάπνισμα στα 13-14, και 50% για εκείνους που έβαλαν το πρώτο τσιγάρο στο στόμα τους σε ηλικία 6-12 ετών. Μόνο το 2,6% όσων ξεκίνησαν το κάπνισμα μετά τα 20 τους, συνέχισαν να καπνίζουν μετά τα 40 τους.

Η συχνότητα του καπνίσματος στην παιδική και εφηβική ηλικία ήταν παρόμοια και στις τρεις χώρες της μελέτης.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.