9 Απρίλιος 2020, 10:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2020, 10:45

Αυστηρότεροι έλεγχοι λόγω Πάσχα, για να τηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας

  • Αυστηρότεροι έλεγχοι λόγω Πάσχα, για να τηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Ενισχυμένο ρόλο στην τήρηση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας αναλαμβάνει η ΕΛΑΣ ενόψει του Πάσχα, προκειμένου να προλάβει όσους θελήσουν να κάνουν... εορταστική εξόρμηση. Τον τόνο για την αυστηροποίηση των μέτρων έδωσε από νωρίς χθες το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, «φωτογραφίζοντας» ενισχυμένα μπλόκα και πολλαπλάσια πρόστιμα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα για «μακρά περίοδο αποκλιμάκωσης» των περιοριστικών όρων.

Όπως έχει δηλώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέτρα για τον κορονοϊό ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου, χωρίς καμία παρέκκλιση.

Από το απόγευμα της Τετάρτης εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλες τις εθνικές οδούς (και στους παράδρομους), σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους, αλλά και στις εισόδους και εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων. Το Λιμενικό έχει αναλάβει να ελέγχει όλους τους πορθμειακούς σταθμούς, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση όσων δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών. Αυξημένοι θα είναι από την ΕΛΑΣ και οι έλεγχοι στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στους σταθμούς των ΚΤΕΛ.

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι και με κιάλια νυχτερινής όρασης σε διάφορα σημεία των εθνικών οδών. Μιας και ο στόλος της ΕΛΑΣ δεν επαρκεί, σχεδιάζεται να τοποθετηθούν μπάρες νερού, ενώ τα drones θα δίνουν συνεχώς εικόνα στις επίγειες δυνάμεις.

Όσοι επιχειρήσουν να μετακινηθούν εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους είναι αντιμέτωποι με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Αν είναι οδηγοί, με αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες. Αντιμέτωποι με πρόστιμα είναι και όσοι χρησιμοποιήσουν τη βεβαίωση εργοδότη για μετακίνηση σε άλλον νομό, την ώρα που ο Νίκος Χαρδαλιάς κάλεσε τις επιχειρήσεις να επικαιροποιήσουν τις λίστες χορήγησης βεβαιώσεων. Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι βεβαιώσεις εργασίας τύπου Α έχουν δοθεί σε πολίτες που δεν είναι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που υπογράφουν, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο για την ανασφάλιστη εργασία.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής Στράτος Μαυροειδάκος προειδοποίησε ότι είναι γνωστές όλες οι εναλλακτικές δίοδοι στις εθνικές και επαρχιακές οδούς. Επίσης, εξήγησε ότι οι παραβάτες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι και με τη Δικαιοσύνη, καθώς είναι πιθανό να σχηματιστούν δικογραφίες για διασπορά του κορονοϊού, μιας και δεν έχουν γίνει τεστ στον γενικό πληθυσμό.