8 Απρίλιος 2020, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Απρίλιος 2020, 23:45

Η καθ. Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου για τη χρήση των μασκών σε εξωτερικό χώρο

  • Η καθ. Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου για τη χρήση των μασκών σε εξωτερικό χώρο
    (Φωτ.: pixabay.com / DarkoStojanovic)

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοράμε μάσκα όταν είμαστε έξω και μακριά από οποιονδήποτε! Με σαφήνεια η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Αναστασία Κοτανίδου επανέλαβε σήμερα, αυτό που λένε πολλοί συνάδελφοί της σε όλον τον κόσμο.

«Δεν φοράμε μάσκα όταν είμαστε σε εξωτερικό χώρο. Αυτό είναι κάθετο και δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοράμε μάσκα όταν είμαστε έξω και μακριά από οποιονδήποτε. Ποιόν θα προφυλάξουμε, τον εαυτό μας από τον αέρα;», αναρωτήθηκε η καθηγήτρια απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την άλλη πλευρά τονίζει πως «όταν είμαστε σε εσωτερικό χώρο με κόσμο και δεν έχουμε την δυνατότητα να κρατάμε αποστάσεις μεταξύ μας ναι,  φοράμε απλή χειρουργική μάσκα», όταν ρωτήθηκε εάν η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται στο φαρμακείο, το σουπερμάρκετ ή στην εργασία μας.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε απλή χειρουργική μάσκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλό μαντήλι, ωστόσο, αν κάποιος είναι άρρωστος το μαντήλι κρατάει υγρασία και μπορεί να διατηρήσει ενδεχομένως τον ιό για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση η Αναστασία Κοτανίδου επισημαίνει πως «εάν πλύνουμε το μαντήλι σε υψηλή θερμοκρασία και το σιδερώσουμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».