8 Απρίλιος 2020, 21:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Απρίλιος 2020, 21:35

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Κεκλεισμένων των θυρών οι Ακολουθίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

  • Οικουμενικό Πατριαρχείο: Κεκλεισμένων των θυρών οι Ακολουθίες τη Μεγάλη Εβδομάδα
    (Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Μαγγίνας)

Εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, ενώ ο πλανήτης παραμένει σε έκτακτη κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έγινε σήμερα σύσκεψη των ιεραρχών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι ιεράρχες του Θρόνου αποφάσισαν πως:

  1. Από το Σάββατο του Λαζάρου και εξής οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται σε ένα ναό κάθε αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και κάθε μιας από τις παρακείμενες μητροπόλεις, πάντοτε κεκλεισμένων των θυρών, με τη μέριμνα και την επιστασία των οικείων ποιμεναρχών καί του επόπτου κάθε Περιφέρειας.
  2. Η σύγχρονη τεχνολογία διευκολύνει το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας και μάλιστα κάτω από τις παρούσες δύσκολες συνθήκες. Όμως δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Γι᾿ αυτό συνιστάται η διαδικτυακή αναμετάδοση των ιερών ακολουθιών να γίνεται μόνον από ένα ναό σε κάθε επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τούτο για να μην εμπεδοθεί ένα νέο ήθος μετατροπής των εκκλησιαστικών ιερουργιών σε ένα επιπλέον τηλεοπτικό θέαμα. Στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου η τηλεοπτική και διαδικτυακή αναμετάδοση θα γίνεται μόνον από τον Πατριαρχικό Ναό του Φαναρίου, όπου οι ακολουθίες θα τελούνται από τον Προκαθήμενο και τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής.
  3. Στις επαρχίες του εξωτερικού τα λοιπά σχετικά θα αποφασίζονται από τους οικείους ποιμενάρχες, πάντοτε μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων και οδηγιών των τοπικών κυβερνήσεων και των υγειονομικών Αρχών.
  4. Στα πατριαρχικά μοναστήρια, όπως έχει αποφασιστεί όλες οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται κανονικά από τις αδελφότητές τους, χωρίς την προσέλευση έξωθεν προσκυνητών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η περί Αυτόν Ιεραρχία εύχονται σε όλους μία κατανυκτική Μεγάλη Εβδομάδα και ένα ευλογημένο Άγιο Πάσχα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αριάνας Φερεντίνου.