8 Απρίλιος 2020, 18:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Απρίλιος 2020, 20:30

Κορονοϊός SARS-CoV-2: 83 οι νεκροί, 84 οι διασωληνωμένοι, 1.884 τα κρούσματα στην Ελλάδα

  • Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: 2ος κύκλος δωρεών ύψους άνω των 27 εκατ. δολαρίων
    (Φωτ.: EPA / Angelo Carconi)

Στους 83 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας και έως σήμερα, ενώ 52 νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά τα κρούσματα την Ελλάδα έχουν φτάσει τα 1.884 με περισσότερα από 33.000 δείγματα να έχουν ελεγχθεί. Όπως δήλωσε στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας προς τον ελληνικό λαό, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας οι 509 ασθενείς μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο εξωτερικό ενώ 708 κρούσματα σχετίζονται με ήδη γνωστά κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, 84 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα. Από αυτούς το 20% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Δεκατέσσερις ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ έως σήμερα.

«Δεν μπορώ, ούτε θα μπορέσω να συνηθίσω τους θανάτους αυτής της πανδημίας. Είναι η τεράστια απώλεια αυτής της πανδημίας, είναι η πληγή της καρδιάς μας» σχολίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοινώνοντας τους νέους θανάτους από τον SARS-CoV-2, στη χώρα. Αναφερόμενος σε συνομιλία που είχε με την καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», είπε ότι από τους 39 διασωληνωμένους με Covid-19, έχουν αποσωληνωθεί 17 και τέσσερις έχουν πάρει εξιτήριο ως σήμερα.

Τι είπε για τη χρήση της μάσκας
Επανερχόμενος στο θέμα χρήσης της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι όσο ο ΠΟΥ, όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων επανέλαβαν πως η γενικευμένη χρήση μασκών από το κοινό «δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά δεδομένα».

Όπως είπε, ο ΠΟΥ επεσήμανε τους κινδύνους μετάδοσης του ιού από την λάθος χρήση της μάσκας.

Υπάρχουν κίνδυνοι όπως είπε να μολυνθεί κανείς χωρίς να θέλει με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας ή να αναπτύξει δυσκολία στην αναπνοή. Επιπλέον, σημείωσε πως δημιουργείται η ψευδής αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει σε αμέλεια σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως η υγιεινή των χεριών και η αποστασιοποίηση.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως η μαζική χρήση μασκών μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή των πόρων από άλλα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών. Επανέλαβε λοιπόν πως σημαντικότερα μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμού, η φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, η συχνή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης, να αποφασιστεί η μαζικότερη χρήση μάσκας. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα γίνει ανάλογα με την πορεία της ασθένειας σε μια χώρα ή ακόμη και σε ειδικούς πληθυσμούς. Ο Σωτήρης Τσιόδρας συμπλήρωσε πως η τελική τοποθέτηση της ελληνικής επιτροπής πρόληψης για τον SARS-CoV-2 θα ανακοινωθεί επίσημα αύριο.

Πολύ αυστηρά τα μέτρα στα διόδια και τα λιμάνια
Από σήμερα στις 18:00, στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και στους παράδρομους σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία καθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Ανάλογες εντολές έχει πάρει και το Λιμενικό Σώμα για να προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς. 

Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων.

Εξαιρούνται, είπε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους. Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε. 

Σε ό,τι αφορά το Άγιο Φως, είπε ότι δεν θα επιτραπεί η μεταφορά του κατ΄οίκον όπως υποσχέθηκαν να κάνουν δήμαρχοι κάποιων δήμων και κοινοτήτων, διότι μπορεί να πυροδοτηθεί ένα νέο κύμα επιδημίας..