8 Απρίλιος 2020, 10:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Απρίλιος 2020, 10:35

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής επιστήμονας της ΕΕ – Αιχμές για την πολιτική έναντι της νόσου Covid-19

  • Τι δείχνει διεθνής μελέτη, με ελληνική συμμετοχή, για την επίπτωση των εγκεφαλικών επεισοδίων μετά από Covid-19
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Centers for Disease Control and Prevention Handout)

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), ο Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, θεωρούμενος ως εκ της θέσης του ο επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19.

Ο Φεράρι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την τετραετή θητεία του μόλις φέτος τον Ιανουάριο, υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες το βράδυ, σύμφωνα με τους Financial Times.


Ο Μάουρο Φεράρι (πηγή: Youtube / European Research Council)

Σε μία δήλωση σχεδόν 1.000 λέξεων αναφέρει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα», κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19».

Μεταξύ άλλων, προβάλλει ως αιτία της παραίτησής του, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών». Ο καθηγητής σημείωσε ότι η πρότασή του για ένα ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου καταψηφίστηκε ομόφωνα από το διευθυντικό συμβούλιο του ERC.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔΡ.