7 Απρίλιος 2020, 20:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2020, 20:33

Τραμπ εναντίον ΠΟΥ για τον κορονοϊό: Τα έκανε μαντάρα!

  • Ο Τραμπ «μάλωσε» με δημοσιογράφο κινεζικής καταγωγής για τα διαγνωστικά τεστ
    (Φωτ.: EPA / Stefani Reynolds / POOL)

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού –μόνο η Νέα Υόρκη κατέγραψε αριθμό-ρεκόρ θανάτων με 731 νεκρούς σε 24 ώρες–, ο Ντόναλντ Τραμπ επιλέγει να ανοίξει… πόλεμο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο κατηγορεί ότι παραείναι χαλαρός με την Κίνα και ότι εκδίδει «κακές συστάσεις».

«Ο ΠΟΥ πραγματικά τα έκανε μαντάρα», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ, είναι πολύ κινεζοκεντρικός! «Θα το εξετάσουμε αυτό. Ευτυχώς απέρριψα τις συστάσεις τους να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορα στην Κίνα. Γιατί μας έδωσαν μια τόσο εσφαλμένη σύσταση;», διερωτήθηκε.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από τον Οργανισμό, ο οποίος στις 31 Ιανουαρίου είχε συστήσει στις χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορα παρά την επιδημία, τονίζοντας ωστόσο ότι τα κράτη έχουν το δικαίωμα να λάβουν όποια μέτρα θεωρούν απαραίτητα για την προστασία των πολιτών. Την ίδια μέρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την Κίνα.

Γενικά η κριτική προς τον ΠΟΥ είναι δριμεία από τους Αμερικανούς συντηρητικούς, που υποστηρίζουν ότι στηρίχθηκε σε εσφαλμένα στοιχεία από την κινεζική πλευρά σχετικά με τη νόσο Covid-19. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε την παραίτηση του διευθυντή Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, με το επιχείρημα ότι «επέτρεψε στο Πεκίνο να χρησιμοποιήσει τον ΠΟΥ για να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα».