7 Απρίλιος 2020, 23:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2020, 21:13

ΗΠΑ: Χωρίς πιστούς οι Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα στις ελληνικές εκκλησίες

  • ΗΠΑ: Χωρίς πιστούς οι Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα στις ελληνικές εκκλησίες
    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος (φωτ.: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Κεκλεισμένων των θυρών θα γίνουν οι Ιερές Ακολουθίες για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα και στους ελληνικούς ναούς και ιερές μονές των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των μέτρων που ακολουθείται για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2. Την απόφαση πήρε χθες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Αμερικής, μετά από τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. 

Η Σύνοδος υπογράμμισε ότι οι Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας θα τελούνται όπως τελούνται εδώ και πολλές εβδομάδες με την αυστηρή επιβολή της συμμετοχής ενός κληρικού, ενός ψάλτη και ενός νεωκόρου και φυσικά με διαδικτυακή μετάδοση.

Παράλληλα θα εφαρμοστούν πλήρως οι υποδείξεις των πολιτειακών και υγειονομικών Αρχών, που θεωρών ότι δεν είναι ασφαλής η με οποιοδήποτε τρόπο διανομή αντικειμένων ευλάβειας της ορθόδοξης πίστης, συμπεριλαμβανομένων των βαΐων, των κεριών, των λουλουδιών του κουβουκλίου του Επιταφίου, των πασχαλινών αβγών και του Αγίου Φωτός του Πάσχα.

Επιπρόσθετα, η Σύνοδος συνέστησε στους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να προσφέρουν πνευματική καθοδήγηση με τεχνολογικά μέσα και απαγόρευσε την, διά του τηλεφώνου ή του διαδικτύου, τέλεση του μυστηρίου της εξομολόγησης και την ανάγνωση της συγχωρητικής ευχής.

Ακολουθώντας την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, η Σύνοδος αποφάσισε η φετινή κληρικολαϊκή συνέλευση, που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Κλίβελαντ του Οχάιο από τις 28 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, να πραγματοποιηθεί διά τηλεδιάσκεψης σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Ελένη Μαχαίρα.