7 Απρίλιος 2020, 19:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2020, 18:30

Προσφυγικό: Οριστική η συμφωνία Ελλάδας-Λουξεμβούργου για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών

  • Προσφυγικό: Οριστική η συμφωνία Ελλάδας-Λουξεμβούργου για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών
    (Φωτ.: pixabay.com / geralt)

Πράσινο φως για τη μετεγκατάσταση δώδεκα ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών πήρε η Ελλάδα από το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει γίνει με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η οριστικοποίηση της συμφωνίας έγινε κατά την τηλεφωνική συνομιλία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γεώργιου Κουμουτσάκου με τον υπουργό Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Ελλάδα και Λουξεμβούργο, τις επόμενες μέρες, θα ολοκληρώσουν την πολύπλοκη διαδικασία για τη μετεγκατάσταση των παιδιών, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

«Πρόκειται για μία εξέλιξη που επιτυγχάνεται παρά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας και δημιουργεί θετικό παράδειγμα έναντι των λοιπών Ευρωπαίων εταίρων, που έχουν εκφράσει την προθυμία τους να δεχθούν ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός που ευχαρίστησε το Λουξεμβούργο «για τον ενεργό του ρόλο στην προώθηση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους», καθώς και την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης «για τον υποστηρικτικό τους ρόλο στην διευκόλυνση των διαδικασιών».

Ταχεία μεταφορά ασυνόδευτων ζητούν και μέλη του SPD
Στο θέμα τοποθετήθηκε και σχεδόν η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD). Εβδομήντα δύο βουλευτές υπογράφουν ψήφισμα που διακινήθηκε από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και με το οποίο καλούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την ταχεία εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα 1.600 παιδιά τα οποία αναλογούν στη Γερμανία, όπως έχει συμφωνηθεί από τον “ευρωπαϊκό συνασπισμό των προθύμων” πρέπει να έρθουν στη Γερμανία το συντομότερο δυνατόν. Η μετακίνηση των ανηλίκων έχει καθυστερήσει πάρα πολύ», αναφέρεται στο ψήφισμα όπου παράλληλα τονίζεται πως θα ήταν σημαντικό τα παιδιά αυτά να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού.

Η Επιτροπή του κυβερνητικού συνασπισμού για το Προσφυγικό, αποτελούμενη από χριστιανοδημοκράτες (CDU), χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και σοσιαλδημοκράτες (SPD) βουλευτές, πριν από ένα μήνα, είχε συμφωνήσει με άλλες χώρες της ΕΕ να μεταφερθούν από τους υπερπλήρεις καταυλισμούς προσφύγων των ελληνικών νησιών, ανήλικα παιδιά τα οποία είναι σοβαρά άρρωστα είτε ασυνόδευτα είτε ηλικίας κάτω των 14 ετών και να κατανεμηθούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Έκτοτε δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη από αυτήν την πλευρά.