7 Απρίλιος 2020, 13:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2020, 13:28

Ποιος κυβερνά τη Βρετανία τώρα που ο Τζόνσον είναι στην εντατική

  • Ποιος κυβερνά τη Βρετανία τώρα που ο Τζόνσον είναι στην εντατική
    (Φωτ.: EPA / Hannah MacKay)

Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη στη Μεγάλη Βρετανία μετά την εισαγωγή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ωστόσο όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου ο χώρος όπου νοσηλεύεται ετοιμαζόταν εδώ και μέρες. Η κατάσταση της υγείας του είναι αρκετά σοβαρή και οι Βρετανοί έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το εάν είναι σε θέση να κυβερνήσει τη χώρα. Το θέμα αυτό ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ, ενημερώνοντας για το ποιος έχει αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον.

«Το πρόσωπο που κυβερνά την χώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού, είναι ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο υπουργός Εξωτερικών», δήλωσε ο Μάικλ Γκόουβ στο ITV.

Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έσπευσε να διαβεβαιώσει πως οποιαδήποτε απόφαση για την άρση των μέτρων του lockdown δεν θα καθυστερήσει. «Η απόφαση δεν θα καθυστερήσει. Θα τη λάβουμε συλλογικά ως κυβέρνηση... το πρόσωπο που θα λάβει την τελική απόφαση είναι... ο υπουργός Εξωτερικών». 

Τι θα γίνει με τα πυρηνικά
Σε ερώτηση του BBC σχετικά με το αν ο Ντόμινικ Ράαμπ έχει το έλεγχο των κωδίκων των πυρηνικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Μάικλ Γκόουβ απάντησε: Για το θέμα «ισχύουν ακριβή πρωτόκολλα. Απλώς, δεν μπορώ να μιλήσω για θέματα εθνικής ασφαλείας». Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις επίσημες πυρηνικές δυνάμεις. Διαθέτει τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια οπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους Trident II D5 που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Διαθέτει επίσης περί τις 215 πυρηνικές κεφαλές, από τις οποίες οι 120 είναι επιχειρησιακά διαθέσιμες. Μόνο ο βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να διατάξει πυρηνικό πλήγμα. Μία τέτοια εντολή διαβιβάζεται σε ένα από τα πυρηνικά υποβρύχια μέσω ειδικού συνδυασμού κωδίκων.

Την ίδια στιγμή ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία ότι ο Μάικλ Γκόουβ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, βρίσκεται σε απομόνωση, καθώς ένα από τα μέλη της οικογενείας του εμφάνισε συμπτώματα της COVID-19.

Η κατάσταση της υγείας του Τζόνσον
Αν και η Ντάουνινγκ Στριτ, αρχικά διέψευσε ότι του χορηγείται οξυγόνο όπως δήλωσε χθες, ο Ντέρεκ Χιλ, καθηγητής απεικονιστικής ιατρικής στο University College του Λονδίνου στο Science Media Centre, σήμερα το επιβεβαίωσε, «διορθώνοντας» πως δεν παίρνει οξυγόνο μέσω μάσκας αλλά από φιάλη. Πάντως ο δρ. Χιλ δήλωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται αναπνευστική βοήθεια με συσκευή σταθερής θετικής πίεσης (CPAP), που χρησιμοποιείται στην θεραπεία της υπνικής άπνοιας.

Η εμπειρία στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει δείξει ότι η CPAP μπορεί να είναι αποτελεσματική για τους ασθενείς με Covid-19, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο.

Η είδηση της εισαγωγής του Μπόρις Τζόνσον στη ΜΕΘ προκάλεσε την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την εξέλιξη και του ευχήθηκε να αναρρώσει γρήγορα. «Θέλω να στείλω τις καλύτερες ευχές μου σε έναν πολύ καλό μου φίλο, έναν φίλο του έθνους μας, τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Λυπηθήκαμε πολύ στο άκουσμα της είδησης ότι μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας το απόγευμα. Όλοι οι Αμερικάνοι προσεύχονται για την ανάρρωσή του. Είναι ένας πραγματικά καλός φίλος. Είναι πραγματικά κάτι πολύ ιδιαίτερο – δυνατός, αποφασιστικός, δεν τα παρατάει, δεν παραδίδεται», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.