7 Απρίλιος 2020, 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2020, 11:24

Αισιοδοξία από το Ινστιτούτο Παστέρ για τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό

  • Κορονοϊός: 248 νέα κρούσματα και 3 θάνατοι 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

«Η χώρα μας πήρε έγκαιρα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού και θα έλεγα με μεγάλη επιτυχία, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τον αριθμό των περιστατικών που έχουν διαγνωστεί με τον κορονοϊό και από τον αριθμό των θανάτων που παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση και με άλλες χώρες που είναι ενδεχομένως και πιο προηγμένες υγειονομικά» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής.

Εκτιμά μάλιστα ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που πήρε τα μέτρα η χώρα μας για την καραντίνα θα σχεδιάσει «με τον ίδιο καλό τρόπο και το επόμενο βήμα», πώς δηλαδή σιγά-σιγά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.

«Ενδεχομένως», όπως λέει, «να βοηθήσει πολύ σε αυτό και η έλευση του καλοκαιρού με την άνοδο της θερμοκρασίας, δεδομένου ότι ο ιός όπως και όλοι οι αναπνευστικοί ιοί τουλάχιστον έχουν μια ύφεση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό θα μας δώσει μια ανάσα και τον καιρό να δούμε μήπως υπάρχουν ακόμα καλύτερες θεραπείες και μήπως το φθινόπωρο έχουμε ένα εμβόλιο που θα εμποδίσει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου».

Καθημερινά 300-500 δείγματα για έλεγχο Covid-19
Το Ινστιτούτο Παστέρ, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Μεντής, δέχεται καθημερινά από 300 έως και πάνω από 500 δείγματα για έλεγχο Covid-19, και τα αποτελέσματα δίνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Υπάρχει πίεση, αλλά μέχρι στιγμής καταφέρνουμε να εξυπηρετήσουμε όλες τις ανάγκες των δειγμάτων που έρχονται είτε από νοσοκομεία είτε από κρουαζιερόπλοια που έχουν πρόβλημα, ή δομές φιλοξενίας μεταναστών», τονίζει.


Ανδρέας Μεντής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τα γρήγορα τεστ δεν έχουν την αξιοπιστία των μοριακών
Ερωτηθείς για την αξιοπιστία των γρήγορων τεστ, υπογραμμίζει ότι «αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια από αυτά θα είναι αξιόπιστα και ποια όχι». Προσθέτει ότι «τα μοριακά τεστ συστήνονται από τον ΠΟΥ για τη διάγνωση Covid-19. Τα γρήγορα έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι τα αποτελέσματά τους μπορεί να είναι πολύ σύντομα από τη στιγμή που λαμβάνεται το δείγμα, όμως δεν έχουν την αξιοπιστία που έχουν τα μοριακά που γίνονται όχι μόνο στο Παστέρ αλλά και σε άλλα εργαστήρια αναφοράς. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όλα τα γρήγορα τεστ τα οποία κυκλοφορούν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν. Ο χρόνος θα δείξει ότι ορισμένα από αυτά προφανώς θα είναι αξιόπιστα, ενώ άλλα όχι. Από την άλλη, βέβαια, τα μοριακά τεστ έχουν το πρόβλημα ότι χρειάζονται αρκετή ώρα μέχρι να ολοκληρωθούν.

»Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ένα μοριακό τεστ το οποίο είναι ταχύ, και ενδεχομένως αυτό να είναι χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις».

Τεστ αντισωμάτων
Ενδεχομένως, συνεχίζει ο Ανδρέας Μεντής, «ένα αξιόπιστο γρήγορο τεστ το οποίο να ελέγχει αντισώματα να ήταν χρήσιμο για να δούμε ποια είναι η διασπορά του ιού στον πληθυσμό. Αν γίνει σε μεγάλο αριθμό πολιτών θα μπορέσουμε να δούμε πόσοι έχουν αντισώματα, ήρθαν δηλαδή κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό. Η πληροφορία αυτή θα είναι πολύτιμη ειδικά αν γίνει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, για να μπορέσουν οι υγειονομικές υπηρεσίες να καθορίσουν τη στρατηγική έναντι του κορονοϊού το επόμενο διάστημα».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Περισσότερα τεστ στον πληθυσμό
Ο Ανδρές Μεντής σχολιάζει και το θέμα των μαζικών τεστ για κορονοϊό που συζητείται ευρέως. «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στον πληθυσμό για να μπορέσουμε πρώτον να δούμε αυτούς που έχουν τον ιό –μερικές φορές χωρίς να το γνωρίζουν–, και δεύτερον να δούμε συνολικά ποια είναι η διασπορά του ιού στον πληθυσμό. Ενδεχομένως», προσθέτει, «θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν ανήκουν σε ομάδες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι οποίες πρέπει να ελέγχονται.

»Ίσως θα πρέπει να ελέγχονται και τα πιο ήπια περιστατικά του κορονοϊού, τα οποία μάλιστα ενδεχομένως να χρειάζονται θεραπεία, κάτι που δεν γίνεται σήμερα».

Ελπιδοφόρα μηνύματα
Σε ερώτηση πού βρισκόμαστε μετά από τρεις μήνες «μάχης» με τον νέο κορονοϊό απαντά ότι έχουν γίνει πολλά βήματα κυρίως στον τομέα της διάγνωσης, αλλά και δειλά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και στη θεραπεία. «Όπως γνωρίζουμε όλοι, μια επιδημία μπορεί να σταματήσει μόνο αν υπάρξει εμβόλιο, και εκεί υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα ότι τουλάχιστον από το φθινόπωρο –ίσως και αργότερα– να έχουμε τα πρώτα εμβόλια διαθέσιμα. Ας ελπίσουμε να γίνει, διότι τότε πραγματικά θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορονοϊού».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Φ.