7 Απρίλιος 2020, 10:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2020, 10:11

Υπερπανσέληνος 2020: Απόψε το μεγαλύτερο φεγγάρι του έτους

  • Υπερπανσέληνος 2020: Απόψε το μεγαλύτερο φεγγάρι του έτους
    Το φεγγάρι ανατέλλει μέσα από τα σύννεφα στην πόλη του Ναυπλίου. Η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020 εμφανίστηκε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι του 2020 θα εμφανιστεί απόψε, κατά την τρίτη και καλύτερη από τις συνολικά τέσσερις υπερπανσελήνους του έτους.

Απόψε, στις 21:08 ώρα Ελλάδας, η Σελήνη θα πλησιάσει τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο).

Μερικές ώρες αργότερα, στις 05:35 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα δούμε πανσέληνο. Η σχεδόν σύμπτωση της πανσελήνου με το περίγειο του φεγγαριού αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση του φαινομένου των παλιρροιών.

Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών. Μάλιστα ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται απόψε να έχει και έναν συνοδό στον ουρανό, ο οποίος θα είναι ο Στάχυς, ο φωτεινότερος αστέρας α (άλφα) του αστερισμού της Παρθένου. Η επόμενη και τελευταία υπερπανσέληνος του έτους θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου. Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη από ό,τι απόψε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.