6 Απρίλιος 2020, 21:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2020, 20:52

Υπό έλεγχο ο κορονοϊός στη Νορβηγία

  • Ακόμη ένας θάνατος από κορονοϊό στη χώρα μας
    (Φωτ.: EPA / Abed Al Hashlamoun)

Η Νορβηγία, που εφάρμοσε καθεστώς ημι-καραντίνας, κατάφερε να θέσει «υπό έλεγχο» τη διασπορά του νέου κορονοϊού στο έδαφός της, όπως εκτιμά η κυβέρνηση της χώρας. Ο ρυθμός αναπαραγωγής της νόσου –δηλαδή, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται από κάθε ασθενή– έπεσε κάτω από το όριο του 1, στο 0,7 έναντι 2,5 πριν από την υιοθέτηση στις 12 Μαρτίου των περιοριστικών μέτρων στη μάχη κατά της επιδημίας.

«Αυτό σημαίνει ότι θέσαμε υπό έλεγχο την επιδημία», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας της Νορβηγίας Μπεντ Χέγε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του ιού, η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στις μετακινήσεις, έκλεισε ορισμένους δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, γυμναστήρια και κομμωτήρια, και απαγόρευσε τη διεξαγωγή αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ωστόσο, επέτρεψε στους πολίτες να κάνουν βόλτες σε υπαίθριους χώρους και τζόκινγκ, την ώρα που τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά.

Παρά τη θετική εξέλιξη, δεν θα υπάρξει άμεση άρση των περιοριστικών μέτρων. «Σήμερα καταφέραμε μαζί να θέσουμε τη διασπορά του ιού υπό έλεγχο και ελπίζουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον έλεγχο στο μέλλον», είπε ο Μπεντ Χέγε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των νορβηγικών υγειονομικών Αρχών, στη χώρα έχουν καταγραφεί 5.755 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 59 νεκροί. «Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά», υπογράμμισε η διευθύντρια του νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Καμίλα Στόλτενμπεργκ.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Σ.