6 Απρίλιος 2020, 21:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2020, 20:30

Η απόφαση της κυβέρνησης για τις εκκλησίες το Πάσχα

  • Ανοίγουν στις 17 Μαΐου οι εκκλησίες – Αδιαπραγμάτευτη η Θεία Κοινωνία για την Ιερά Σύνοδο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από την Κυριακή των Βαΐων έως τη Δευτέρα του Πάσχα (12-20 Απριλίου) προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα:

  1. Απαγορεύονται παρουσία κοινού οι λειτουργίες, οι λατρευτικές συνάξεις, οι ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της επικράτειας.
  2. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα τέσσερα άτομα. Δεν επιτρέπεται –ούτε κεκλεισμένων των θυρών– η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτήρια κλπ.
  3. Απαγορεύεται η επίσκεψη πιστών (ατομικά ή ομαδικά) στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών κεκλεισμένων των θυρών.
  4. Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.