6 Απρίλιος 2020, 18:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2020, 20:53

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Συνολικά 79 νεκροί, 90 ασθενείς στις ΜΕΘ

  • Εισαγγελική παρέμβαση για το θάνατο του 35χρονου από κορονοϊό
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Συνολικά 79 ασθενείς, στην πλειοψηφία τους άνδρες με υποκείμενα νοσήματα, ή και ηλικιωμένοι, έχουν χάσει τη μάχη με τον νέο κορονοϊό στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι – ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 73 έτη.

Στις ΜΕΘ παραμένουν διασωληνωμένοι 90 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 65 έτη. Στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες με κάποιο υποκείμενο νόσημα, ή και ηλικιωμένοι.

Επίσης, σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν μόλις 20 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 1.755. Τα 361 κρούσματα σχετίζονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό και τα 655 με κάποιο ήδη γνωστό κρούσμα.

Από την αρχή της επιδημίας έχουν γίνει 26.193 τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού. Στα καλά νέα της ημέρας είναι ότι εννέα ασθενείς βγήκαν από τις ΜΕΘ και 269 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Γιατί νοσούν σοβαρά και νέοι άνθρωποι
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε και στους νέους που νοσούν σοβαρά από κορονοϊό, με βάση τα δεδομένα τελευταίων ερευνών. «Οι επιστήμονες ερευνούν αν υπάρχουν γονίδια τα οποία ευθύνονται», είπε και εξήγησε ότι ίσως ένα συγκεκριμένο γονίδιο να διευκολύνει την είσοδο του SARS-CoV-2 στον οργανισμό.

Και πρόσθεσε: «Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει μία ουσία, η οποία μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς με κορονοϊό και να μην πηγαίνουν καλά στη θεραπεία».

Παρέπεμψε δε σε στοιχεία χωρών του εξωτερικού, διευκρινίζοντας ότι το 33% των κρουσμάτων στην Ισπανία και το 29% στις ΗΠΑ είναι κάτω των 44 ετών. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα το 31% των συνολικών κρουσμάτων είναι ηλικίας 18 έως 39 ετών. «Σε μερικούς νέους, ευτυχώς λίγους, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταιγίδα φλεγμονής», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι επειδή οι νέοι φοβούνται λιγότερο εκτίθενται σε υψηλότερο φορτίο ιού στο περιβάλλον.