7 Απρίλιος 2020, 09:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2020, 09:32

«Απρίλ'ς κι ο Μάρτ'ς όντες χιονίζ'» από τον Χρήστο Καλιοντζίδη στην «Πρώτη ύλη» (βίντεο)

  • «Απρίλ'ς κι ο Μάρτ'ς όντες χιονίζ'» από τον Χρήστο Καλιοντζίδη στην «Πρώτη ύλη» (βίντεο)
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης / pontos-news.gr)

Ένα νέο κομμάτι, με τίτλο «Απρίλ'ς κι ο Μάρτ'ς όντες χιονίζ'», εμπλούτισε τη σειρά τραγουδιών «Πρώτη ύλη», η οποία φέρει την υπογραφή του λυράρη και τραγουδιστή Χρήστου Καλιοντζίδη, ένω συμμετέχει και ο Χρήστος Ασλανίδης παίζοντας νταούλι.

Η συλλογή αυτή σκοπό έχει να ξανασυστήσει στο κοινό παραδοσιακά τραγούδια της ποντιακής μουσικής.

Το συγκεκριμένο τραγούδι ερμήνευσε πρώτος ο Γιώργος Σταυρόπουλος από τον Διπόταμο Καβάλας. Το είχε ακούσει ο αείμνηστος Γιώργος Αμαραντίδης και το πρόσθεσε στο δίσκο του Ας ΄ς σον Πόντον 'ς σην Ελλάδαν, λίγο παραλλαγμένο όμως.

«Στην εκτέλεση που ηχογραφήσαμε ο σκοπός αποδίδεται όπως στην εκδοχή του Γ. Σταυρόπουλου, η οποία επικρατεί μέχρι και σήμερα στον Διπόταμο», αναφέρεται στο βίντεο.

Μιλώντας παλαιότερα στο pontos-news.gr, ο Χρήστος Καλιοντζίδης είχε δηλώσει: «Όλα τα κομμάτια αποτελούν προϊόν καταγραφών, από μαρτυρίες, κασέτες και αρχεία που έχω συλλέξει όλο αυτό το διάστημα. Είναι κομμάτια που πατούν στη στέρεα βάση της μουσικής παράδοσης του Πόντου, πάνω στην οποία οφείλουμε να χτίσουμε εμείς οι νεότεροι, ούτως ώστε να διατηρήσουμε τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τη μουσική του Πόντου ξεχωριστή».

  • Η ηχογράφηση έγινε στο East Side Recording Studio από τον Γιώργο Μπακάλη.
  • Δείτε παρακάτω και άλλα κομμάτια της συλλογής «Πρώτη ύλη».
Gallery