6 Απρίλιος 2020, 09:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2020, 09:40

New York Times: Σωτήρης Τσιόδρας, ένας αναμφισβήτητα κορυφαίος ειδικός

  • Τσιόδρας: Ο κορονοϊός ίσως γίνει ενδημικός
    Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλά στους δημοσιογράφους (φωτ.: αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

«Οι ανερχόμενοι ήρωες της εποχής του κορονοϊού. Οι κορυφαίοι επιστήμονες» είναι ο τίτλος αφιερώματος της εφημερίδας New York Times για τους επιστήμονες που έχουν αναλάβει σε διάφορες χώρες να χαράξουν μια στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού. Για την Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα, «η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει μια μεγάλη επιδημία, όλοι συντονίζονται το απόγευμα στις 18:00 για να ακούσουν τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα».

Και συνεχίζει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι «οι ανακοινώσεις του βασίζονται στις σημειώσεις του, και ενημερώνει τη χώρα σχετικά με τα τελευταία στοιχεία των επιβεβαιωμένων ασθενών, νοσηλευόμενων ή των νεκρών. Περιστασιακά, προσφέρει πρακτικές συμβουλές, όπως για παράδειγμα για την απολύμανση των επιφανειών και πάντοτε σπεύδει να διαλύσει την παραπληροφόρηση. Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας κατά του κορονοϊού έχει μεγάλη καριέρα στις μολυσματικές ασθένειες στο Χάρβαρντ, στο ΜΙΤ και αλλού, και ο καθηγητής Τσιόδρας δεν είναι για εξωραϊσμό».

Οι New YorkTimes αναφέρουν ακόμη ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας «είναι ειλικρινής, και έχει πρωταγωνιστήσει ώστε η χώρα να λάβει εγκαίρως μερικά από τα πιο περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, τα οποία φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά καθώς η Ελλάδα έχει μόλις 68 θανάτους (σ.σ. πλέον οι νεκροί από Covid-19 έχουν φτάσει τους 73) από την έναρξη της επιδημίας. Αντιθέτως, το Βέλγιο, το οποίο έχει παρόμοιο πληθυσμό, καταγράφει 1.283 θανάτους».

Ο καθηγητής Τσιόδρας συνδυάζει βασικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν αποδεκτό στον κόσμο που έχει άγχος, αναφέρει ο Theo Αναγνωστόπουλος, ιδρυτής της SciCo, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για επιστημονικά θέματα. Είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος αλλά με αποδεδειγμένη εμπειρία και είναι καταρτισμένος. «Είναι ένας από εμάς», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Είναι ταπεινός, μετριοπαθής και συμπονετικός αλλά είναι αναμφισβήτητα κορυφαίος ειδικός».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.