5 Απρίλιος 2020, 21:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Απρίλιος 2020, 21:31

Τσερνόμπιλ: Καταγράφηκε αύξηση της ραδιενέργειας μετά από δασική πυρκαγιά

  • Τσερνόμπιλ: Καταγράφηκε αύξηση της ραδιενέργειας μετά από δασική πυρκαγιά
    Εργαζόμενος στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία κάνει μέτρηση της ραδιενέργειας (φωτ. αρχείο: EPA /SERGEY DOLZHENKO)

Αύξηση της ραδιενέργειας στη ζώνη αποκλεισμού που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ κατέγραψε, σήμερα, η Υπηρεσία Οικολογικής Επιθεώρησης στην Ουκρανία. «Έχουμε άσχημη είδηση: Η ραδιενέργεια είναι υψηλότερη από το κανονικό στο επίκεντρο της φωτιάς» έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ιγκόρ Φιρσόφ ένα 24ωρο από τη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή.

Το μήνυμα του Φιρσόφ συνοδευόταν από βίντεο που έδειχνε έναν μετρητή Γκάιγκερ να ανιχνεύει επίπεδο ραδιενέργειας 16 φορές υψηλότερου από το κανονικό.

Οι φλόγες εισέβαλαν σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα της δασικής έκτασης που βρίσκεται γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, του Κιέβου. Αρχικά οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρχε αύξηση της ραδιενέργειας, αφότου είχαν κάνει λόγο χθες για «δυσκολία» στην προσπάθεια αντιμετώπισης της καταστροφής λόγω αύξησης της ραδιενέργειας σε ορισμένα σημεία. Από την πλευρά τους οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι γύρω κοινότητες δεν κινδύνευσαν.