5 Απρίλιος 2020, 11:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Απρίλιος 2020, 10:48

Κρούσμα κορονοϊού σε δομή προσφύγων στη Μαλακάσα

  • Κρούσμα κορονοϊού σε δομή προσφύγων στη Μαλακάσα
    Εικόνα από την παλαιά δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό τέθηκε από σήμερα το πρωί η παλαιά δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα και για χρονικό διάστημα 14 ημερών. Η απόφαση ελήφθη μετά τη διαπίστωση κρούσματος του ιού SARS-CoV-2 σε φιλοξενούμενο της δομής. Πρόκειται για άνδρα αφγανικής καταγωγής, 53 ετών, και διέμενε σε οικίσκο της δομής με την οικογένειά του. Έχει υποκείμενο νόσημα και χθες (Σάββατο) το απόγευμα προσήλθε στο ιατρείο της δομής με συμπτώματα του νέου κορονοϊού. 

Μετά την εξέταση του από το ιατρικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που λειτουργεί καθημερινά μέσα στη δομή, αποφασίσθηκε η άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Αθήνας, στο οποίο και διαπιστώθηκε, μετά τον εργαστηριακό έλεγχο που του έγινε, ότι έχει προσβληθεί από την ασθένεια Covid-19. Ο ασθενής βρίσκεται υπό πλήρη ιατρική παρακολούθηση. Η οικογένειά του έχει τεθεί σε περιορισμό εντός του οικίσκου της δομής και η ιχνηλάτηση των προσώπων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη θα συνεχιστεί με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στον πληθυσμό της δομής. 

Με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, για το διάστημα των 14 ημερών του πλήρους υγειονομικού αποκλεισμού, απαγορεύεται ρητά η είσοδος στη δομή και η έξοδος από την παλαιά δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας, ενώ η ΕΛΑΣ έχει ενισχύσει της παρουσία της στην περίμετρο του χώρου φιλοξενίας. Στη δομή βρίσκεται κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ ο ΕΟΔΥ ενισχύει την παρουσία του στον χώρο με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό.

Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα φροντίσουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φιλοξενούμενων στη δομή, σε θέματα σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης. Επισημαίνεται ότι οι φιλοξενούμενοι στην παλαιά δομή της Μαλακάσας διαμένουν σε χώρο ο οποίος είναι πλήρως απομονωμένος και διαχωρισμένος από τη νέα κλειστή δομή η οποία λειτούργησε στις 15 Μαρτίου. Στη νέα κλειστή δομή της Μαλακάσας εγκαταστάθηκε ένα μέρος των ατόμων που εισήλθαν παράνομα στην χώρα μετά την 1η Μαρτίου του 2020.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.