5 Απρίλιος 2020, 10:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Απρίλιος 2020, 10:34

Σταϊκούρας: Κοντά στο 4% η ύφεση – Από εβδομάδα το επίδομα των 800 ευρώ

  • Σταϊκούρας: Κοντά στο 4% η ύφεση – Από εβδομάδα το επίδομα των 800 ευρώ
    Κεντρικός δρόμος στη Θεσσαλονίκη, έρημος λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Ύφεση στην ελληνική οικονομία κοντά στο 4% του ΑΕΠ θα προκαλέσει η υγειονομική κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού επισήμανε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει συνολικά 37 δισ. ευρώ διαθέσιμα για στήριξη της ελληνικής οικονομίας, πέραν των ευρωπαϊκών μέτρων.  Ανακοίνωσε ακόμη ότι από αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσει να καταβάλλεται το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται λόγω SARS-CoV-2, ενώ μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν τα 400 ευρώ στους επιστήμονες καθώς και το έκτακτο Δώρο Πάσχα στους 110.000 γιατρούς και υγειονομικούς.

Ο ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων και πρόσθεσε ότι πακέτο μέτρων θα υλοποιηθεί και το Μάιο και τον Ιούνιο χωρίς να υπάρχουν ταμειακά προβλήματα. «Με τα σημερινά δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 3%, κοντά στο 4%. Η ύφεση είναι συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος και της πιθανής επαναλήψεις του προβλήματος μέσα στη χρονιά. Δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, οι περισσότερες προβλέψεις δείχνουν βαθιά ύφεση», ανέφερε. Σημείωσε ότι λαμβάνεται υπόψη και η επίπτωση στον τουρισμό το καλοκαίρι και συμπλήρωσε πως σχεδιάζονται στοχευμένες δράσεις για το χώρο του τουρισμού».  

Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Τα μέτρα θα καλύψουν κομμάτι της απώλειας του εθνικού πλούτου, ρίχνουμε πολλά όπλα στη μάχη σήμερα, άλλα κρατάμε και εφόδια για την επόμενη μέρα της οικονομίας όταν τελειώσει η κρίση. 15,7 δισ. ευρώ το μαξιλάρι ασφάλειας και περίπου 20 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων της γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι χρήματα των φορολογουμένων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο... Το πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε έχει να κάνει με την ένταση της κρίσης». 

Ο Χρ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι υπάρχει σειρά από αλλά πολεμοφόδια που δημιουργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ακολουθηθεί επεκτατική πολιτική. «Πρόκειται για μαραθώνιο, όχι αγώνα ταχύτητας, να μείνουμε μακριά από μαξιμαλισμούς. Χρειάζεται σχεδιασμός σε βάθος μηνών και ετών. Το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών μετατίθεται αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά μόλις καταφέρουμε να βγούμε από την υγειονομική κρίση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

  • Πηγή: skai.gr