5 Απρίλιος 2020, 00:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Απρίλιος 2020, 00:26

Φοράμε ή όχι μάσκα; – Ένα ερώτημα που απασχολεί ακόμα

  • Φοράμε ή όχι μάσκα; – Ένα ερώτημα που απασχολεί ακόμα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Μήλο της έριδας εξακολουθεί να είναι για πολλούς επιστήμονες το θέμα της χρήσης ή όχι της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό. Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναθεώρησε την οδηγία του σχετικά με το θέμα και συνέστησε «την προαιρετική, όχι την υποχρεωτική χρήση μάσκας, την αυτοσχέδια μάσκα από ύφασμα και όχι την ιατρική που προορίζεται για τους εργαζόμενους στις υγειονομικές υπηρεσίες». Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είπε χθες πως «το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς και κατά πόσο αυτοί συμμετέχουν χωρίς καθόλου συμπτώματα στη διασπορά της νόσου».

Η αυτοσχέδια μάσκα όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, μπορεί να αντικατασταθεί και από τη χρήση ενός κασκόλ ή πουλόβερ σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αν και όπως πρόσθεσε, σύμφωνα με τις οδηγίες δεν θα πρέπει να υπάρχει όταν τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ μας. Ο λοιμωξιολόγος διευκρίνισε πως οι αυτοσχέδιες μάσκες «χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς κατά τη χρήση τους, ένα ποσοστό 40% έως 90% των σταγονιδίων μπορούν να παγιδευτούν στο ύφασμα της μάσκας που φοράμε για να προστατευτούμε από τον ιό και η λανθασμένη αφαίρεση της μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να μολυνθούμε από τον ιό». Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε ότι εάν κάποιος είναι υγιής, στην προσπάθεια του να μη μολυνθεί, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μόλυνσης.

Το ζήτημα έχει τεθεί και στην ελληνική επιτροπή λοιμωξιολόγων η οποία θα γνωμοδότηση τις επόμενες ημέρες. Με βάση τα δικά μας δεδομένα για την πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται προς το παρόν να αλλάζουν οι συστάσεις.

Μιλώντας για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου νοσημάτων, είπε ότι «ενδέχεται τις επόμενες μέρες να κάνει ξεκάθαρο ότι σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζονται μάσκες αλλά σε κλειστούς χώρους ίσως δούμε μία σύσταση για την χρήση τους». Σε ερώτηση που δέχτηκε για τις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα αυτό στον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας, εξήγησε ότι δεν αποκλείεται να δεχθεί τη χρήση μάσκας «σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού και οι ασυμπτωματικοί, μεταφέρουμε με τον αέρα τον ιό» και πρόσθεσε ότι σύντομα θα υπάρξει μια γενική κατεύθυνση για το θέμα της μάσκας.