2 Μάιος 2014, 11:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:18

Γαβριήλ Αβραμίδης: Η Ελληνική Βουλή οφείλει να αναγνωρίση τη Γενοκτονίας των Ασσυρίων

  • Γαβριήλ Αβραμίδης: Η Ελληνική Βουλή οφείλει να αναγνωρίση τη Γενοκτονίας των Ασσυρίων

Ο Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Γαβριήλ Αβραμίδης κατέθεσε σήμερα (2 Μαΐου 2014) στο Υπουργείο Εξωτερικών ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ασσυρίων.

Θέμα: «Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από το καθεστώς των Νεότουρκων»

Κύριε Υπουργέ,

Η Γενοκτονία των Ασσυρίων αναφέρεται στη μαζική σφαγή του Ασσυριακού/ Χαλδαϊκού/ Συριακού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την περίοδο μεταξύ 1922-1925. Οι Οθωμανοί πίεζαν τους χριστιανούς ορθόδοξους Ασσύριους να αλλαξοπιστήσουν, οι οποίοι για την άρνησή τους δέχθηκαν διωγμούς, πυρπολήσεις και εκτελέσεις. Ο πληθυσμός των Ασσυρίων της άνω Μεσοποταμίας (Tur Abdin, Hakkari, Van, Siirt της σημερινής Ν.Α. Τουρκίας και της Urmia του σημερινού Β.Δ. Ιράν) εκτοπίστηκε δια της βίας και σφαγιάστηκε από Οθωμανικές (Τουρκικές) δυνάμεις μεταξύ 1914-1920 κατά τον ίδιο τρόπο, όπως οι Αρμένιοι και οι Έλληνες. Οι πιο πρόσφατες εκθέσεις εκτιμούν το συνολικό αριθμό των νεκρών στις 250.000, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο μέχρι και για 750.000 νεκρούς.

Η Γενοκτονία των Ασσυρίων πραγματοποιήθηκε στο ίδιο πλαίσιο με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Σε αυτά τα τραγικά, για την ανθρωπότητα γεγονότα, κοντά στα τρία (3) εκατομμύρια αθώοι πολίτες, Χριστιανικού θρησκεύματος δολοφονήθηκαν από το καθεστώς των Νεότουρκων. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2006) και του Κοινοβουλίου της Σουηδίας (2010) είναι ξεκάθαρες ως προς αυτό, αφού παρουσιάζουν τις τρεις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων ως ένα ενιαίο έγκλημα, μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι μερικές αναγνωρίσεις της Αυστραλίας. Γενοκτονίες, που υπήρξαν αποτέλεσμα του ίδιου σχεδίου εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των Νεοτούρκων και του κεμαλικού καθεστώτος. Στην πραγματικότητα, όπως συχνά αναφέρουν και πολλοί ειδικοί μελετητές πρόκειται για μια τριάδα γενοκτονίας, που έτσι πρέπει να εμφανίζεται ώστε να αποτελεί την αιχμή του δόρατος στον αγώνα των αναγνωρίσεων. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωρισθεί το 1994, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως επίσης και η Γενοκτονία των Αρμενίων, το 1996. Κρίνεται απαραίτητο για λόγους ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης να αναγνωριστεί και η Γενοκτονία των Ασσυρίων. Οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και οι Έλληνες είναι τα θύματα γενοκτονίας του ίδιου θύτη.

Η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars) έχει αναγνωρίσει από το 2007, το ενιαίο του εγκλήματος κατά των Χριστιανικών λαών της Ανατολής (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων). Η Τουρκία αρνείται την ευθύνη για τα εγκλήματα αυτά. Ως Έλληνες, οφείλουμε αφενός να υπενθυμίζουμε στη διεθνή κοινότητα τα γεγονότα και αφετέρου να προβούμε στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε όλα τα κράτη και η Τουρκία να αναγνωρίσουν αυτή τη Γενοκτονία. Στη χώρα μας, οι Ελληνοασσύριοι απαριθμούν περισσότερες από 300 οικογένειες και η ομαλή τους προσαρμογή στην ελληνική κοινωνία επετεύχθη μέσα από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Ερωτάστε, κύριε Υπουργέ: Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο;

Γαβριήλ Αβραμίδης