4 Απρίλιος 2020, 16:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2020, 17:12

Ο Κιρ Στάρμερ ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας

  • Ο Κιρ Στάρμερ ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας
    Ο άλλοτε «σκιώδης» υπουργός Brexit πήρε τα ηνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (φωτ.: EPA /ANDY RAIN)

Τον διάδοχο του Τζέρεμι Κόρμπιν στο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας αλλά και τον αντιπρόεδρό τους εξέλεξαν σήμερα τα μέλη του, εν μέσω της εξέλιξης της πανδημίας Covid-19.

Αρχηγός εξελέχθηκε ο κεντρώος και πολέμιος του Brexit Κιρ Στάρμερ και αντιπρόεδρος η Άντζελα Ρέινερ.

Ο 57χρονος Στάρμερ επικράτησε της Ρεμπέκας Λονγκ Μπέιλι, συμμάχου του Κόρμπιν και της Λίζας Νάντι, εξασφαλίζοντας το 56,2% των ψήφων των μελών και των ψηφοφόρων του κόμματος.

«Είναι τιμή και προνόμιο στη ζωή μου που εξελέγην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος. Αυτό συνέβη σε μια στιγμή, πρωτόγνωρη όσο καμία άλλη, της ζωής μας» επισήμανε σε μια προμαγνητοσκοπημένη δήλωση, λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού. «Υπό την ηγεσία μου θα εμπλακούμε εποικοδομητικά με την κυβέρνηση και δεν θα ασκήσουμε αντιπολίτευση απλά για να ασκήσουμε… Δεν υποβάλλουμε αδύνατα αιτήματα. Όμως, με τόλμη θα στηρίζουμε (τις θέσεις μας), όταν θα είναι το σωστό να το κάνουμε... Όπου βλέπουμε λάθη ή κυβερνητικές αποτυχίες ή πράγματα που δεν συμβαίνουν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε, θα τα αμφισβητούμε και θα παρεμβαίνουμε», είπε.

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών ανακοίνωσε, μέσω Twitter, το Εργατικό Κόμμα. «Συγχαρητήρια στον @Keir_Starmer, τον νέο ηγέτη των Εργατικών», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση.


Η νέα αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Άντζελα Ρέινερ (φωτ.: EPA / PETER POWELL)

Η συνυποψήφια για τη θέση του επικεφαλής του κόμματος, Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι, η οποία ήρθε δεύτερη στην αναμέτρηση με ποσοστό 27,6%, έγραψε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος σε μήνυμά της ότι ο Κιρ Στάρμερ θα είναι ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός, τον οποίο ανυπομονεί να δει στο Νο10 και ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα και το Εργατικό Κόμμα να έρθει στην κυβέρνηση με μία μετασχηματιστική ατζέντα.

Από την πλευρά της Άντζελα Ράινερ, «σκιώδης» υπουργός Παιδείας έως σήμερα, διαδέχεται τον απερχόμενο Τομ Γουότσον και κατάφερε να επικρατήσει των υπόλοιπων υποψηφίων Ντόουν Μπάτλερ, Ίαν Μάρεϊ, Ροσένα Άλιν-Χαν και Ρίτσαρντ Μπέργκον. Στο επίσης βιντεοσκοπημένο μήνυμά της είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο για να αποζημιώσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του Εργατικού κόμματος.

Η Ρέινερ επεσήμανε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα μαγνητοσκοπούσε την ομιλία της νίκης της από το κινητό της τηλέφωνο, εξαιτίας της αυτοαπομόνωσής της λόγω συμπτωμάτων κορονοϊού.

«Τα πράγματα άλλαξαν δραματικά στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες αλλά οι αξίες μας παραμένουν ίδιες και περισσότερο σημαντικές από ποτέ» είπε χαρακτηριστικά. Δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ανοικοδόμηση και την επανασύνδεση με τις κοινότητες σε όλη τη χώρα και να τις στηρίξει τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ώστε οι πολίτες να έχουν το μέλλον που τους αξίζει.

Ο απερχόμενος επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, συνεχάρη την εκλογή των δύο νέων ηγετών, λέγοντας ότι η ηγεσία στο Εργατικό Κόμμα αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη, και ότι ο ίδιος θα συνεργαστεί μαζί τους για την ανάδειξη μίας κυβέρνησης Εργατικών που θα μετασχηματίσει τη χώρα.