5 Απρίλιος 2020, 12:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Απρίλιος 2020, 12:34

Ευρωπαϊκά μουσεία συλλέγουν υλικό για μελλοντικές εκθέσεις με θέμα την πανδημία

  • Ευρωπαϊκά μουσεία συλλέγουν υλικό για μελλοντικές εκθέσεις με θέμα την πανδημία
    (Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Πολιτιστικοί οργανισμοί στην Ευρώπη συγκεντρώνουν φωτογραφίες και διενεργούν συνεντεύξεις και μαζικές έρευνες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία του κορονοϊού επηρεάζει την καθημερινή ζωή.

Σύμφωνα με τους The New York Times, το Εθνικό Μουσείο της Φινλανδίας έχει καλέσει τους επιμελητές και τους ερευνητές του να παρακολουθούν την πανδημία, με σκοπό να διοργανώσει εκθέσεις με θέμα την κρίση στον τομέα της υγείας.

Από την άλλη, η επιμελήτρια του Vesthimmerlands Museum στην πόλη Αρς της Δανίας Μαρία Χάγκστρουπ και συνάδελφος της φωτογράφησαν άδειους δρόμους και καταστήματα. «Συνήθως αντιλαμβανόμαστε το μουσείο ως χώρο με αντικείμενα πίσω από συμπαγές γυαλί» ανέφερε στη συνέντευξή της, προσθέτοντας ότι τώρα δίνεται η ευκαιρία συλλογής των εντυπώσεων των ανθρώπων αυτή τη στιγμή, προτού προλάβουν να προβληματιστούν.

Το Εθνικό Μουσείο της Δανίας στην Κοπεγχάγη επιλέγει «ψηφιακά ευρήματα» και ζητά από ένα ευρύ φάσμα πολιτών να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για το πώς αντιμετωπίζουν την πανδημία. «Δεν γνωρίζω πότε ή αν θα έχουμε μία έκθεση για τον κορονοϊό», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνών Κρίστιαν Σούμε Πέντερσεν, και πρόσθεσε: «Ίσως θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στη μόνιμη συλλογή, δεδομένου ότι είναι ένα κεντρικό ιστορικό γεγονός. Αλλά τώρα επικεντρωνόμαστε στο να θυμόμαστε τι συμβαίνει στην καθημερινή μας ζωή, που είναι στον πυρήνα του οράματος του Μουσείου».

Οι δε επιμελητές στο Victoria and Albert του Λονδίνου εκπονούν επίσης σχέδια για την απόκτηση αντικειμένων από την περίοδο της πανδημίας.

Αυτό το… μη παραδοσιακό, επιτόπιο έργο των μουσείων είναι ένα μόνο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι πολιτιστικοί θεσμοί σε όλο τον κόσμο έχουν κεντρικό ρόλο σε καθημερινές δράσεις, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας. Εκθέσεις τέχνης παρουσιάζονται ψηφιακά, ξεναγήσεις γίνονται εικονικά μέσω Online Viewing Rooms, ενώ υλοποιούνται και πρωτοβουλίες στο διαδίκτυο με στόχο τη στήριξη καλλιτεχνών.