4 Απρίλιος 2020, 11:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2020, 11:06

Πώς θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ

  • Πώς θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Περίπου 1,7 εκατ. εργαζόμενοι αναμένεται να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού λόγω του κορονοϊού, και όπως εξήγησε μιλώντας στο OPEN ο Γιάννης Βρούτσης τα 800 ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων σε δύο φάσεις. Αρχικά, διευκρίνισε, θα τα λάβουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή, μόλις ολοκληρώσουν την υποβολή του ηλεκτρονικού έντυπου με βάση τον ΑΦΜ.

«Σε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 800 ευρώ», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια σειρά θα πάρουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, τμηματικά. «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει αίτηση και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται», σημείωσε και υπενθύμισε ότι η προθεσμία για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους είναι μέχρι τις 10 Απρίλιου και για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί βάσει του τζίρου τους μέχρι τις 20 Απριλίου.

Ακόμα, ο Γιάννης Βρούτσης δεσμεύτηκε ότι θα διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κάλυψη είναι ήδη στο 86%. «Η δεύτερη δέσμευση που έχει δώσει η κυβέρνηση, την οποία θα ικανοποιήσουμε, είναι ότι εάν και εφόσον σε αυτήν τη χρονική περίοδο δεν έχει τελειώσει η κρίση θα επεκτείνουμε με τα ίδια εργαλεία και τη χρονική περίοδο κάλυψης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων», συμπλήρωσε.

Μακροχρόνια άνεργοι, επιστημονικό δυναμικό
Ερωτηθείς για τους μακροχρόνια ανέργους, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι σε περίπτωση που επεκταθεί ο χρόνος της κρίσης, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καλύψει ευρύτερα τις κατηγορίες αυτές». Επίσης, τόνισε ότι έχει ήδη αποφασιστεί η δίμηνη παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε ή θα λήξει η επιδότηση εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.

Για όσους ανήκουν στους έξι επιστημονικούς κλάδους που εντάσσονται στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ, ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι εάν συνεχιστεί η κρίση θα ενταχθούν και αυτοί τον Μάιο στην αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, όπως και οι μισθωτοί.