4 Απρίλιος 2020, 10:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2020, 14:01

Πάνω από 4 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις και λειτουργία καταστημάτων

  • Τα πρόστιμα για την άσκοπη μετακίνηση από το Μεγάλο Σάββατο έως τη Δευτέρα του Πάσχα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Τα 4.253.700 ευρώ έφτανε έως την Παρασκευή το συνολικό ποσό από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε όλη την Ελλάδα για παραβάσεις του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας και του μέτρου αναστολής λειτουργίας καταστημάτων για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού. «Μέτρα που σκοπό έχουν την προστασία της υγείας των πολιτών και όχι την τιμωρία τους» όπως είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Ιωάννα Ροτζιώκου.

Σημαντικό μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί από τα πρόστιμα θα διατεθεί υπέρ της ενίσχυσης του ΕΣΥ, όπως έχουν ανακοινώσει κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου που ξεκίνησε το μέτρο για τις άσκοπες μετακινήσεις έχουν βεβαιωθεί 17.358 παραβάσεις, οι περισσότερες στην Αττική. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, τα νησιά του Ιονίου και η δυτική Ελλάδα. Όσον αφορά τη λειτουργία καταστημάτων, παρά τη σχετική απαγόρευση μέχρι χθες είχαν βεβαιωθεί συνολικά 330 παραβάσεις, οι οποίες τιμωρούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν ένσταση, είτε μέσω φαξ ή με e-mail. Εάν οι ενστάσεις απορριφθούν ή δεν υποβληθούν καν, το πρόστιμο θα πρέπει να πληρωθεί σε 15 ημέρες σε ΕΛΤΑ ή ΟΤΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, μέσα σε δύο μήνες θα πρέπει να πληρωθεί στον δικαιούχο δήμο. Εάν η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη, τότε διαβιβάζεται στην αρμόδια ΔΟΥ.

«Η πλειονότητα των πολιτών έχει συμμορφωθεί. Στόχος της ΕΛΑΣ για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η εφαρμογή των νέων μέτρων που έχουν αποφασιστεί, η προστασία της περιουσίας των πολιτών, καθώς και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας», εξήγησε ο Ιωάννα Ροτζιώκου.

Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα: από τα αστικά κέντρα μέχρι τα κομβικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, τις εισόδους και εξόδους των πόλεων και τους σταθμούς διοδίων. Επίσης, έλεγχοι γίνονται όπου μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός, όπως για παράδειγμα σε υπεραστικούς σταθμούς λεωφορείων, σε χώρους εξωτερικά από σουπερμάρκετ, φαρμακεία και τράπεζες.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημοσθένης Καλαμπάκας.