3 Απρίλιος 2020, 22:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2020, 22:35

Δωρεάν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών στα Κέντρα Υγείας για κορονοϊό

  • Δωρεάν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών στα Κέντρα Υγείας για κορονοϊό
    (Φωτ.: EPA / Lukas Barth Tuttas)

Οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας είναι δωρεάν για τον πολίτη, ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων ιατρικών συντακτών για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Όπως επισήμανε, τις τελευταίες μέρες προετοιμάστηκαν εντατικά και τέθηκαν σε λειτουργία πέντε Κέντρα Υγείας (ΚΥ) στην Αττική, τα οποία θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, και στα οποία θα μπορούν να προσέρχονται ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, που δυνητικά έχουν μολυνθεί από το νέο κορονοϊό.

Οι πρώτες δομές υγείας που θα λειτουργήσουν στην Αττική είναι τα ΚΥ Αλεξάνδρας, Καλυβίων, Ραφήνας, Καμινίων και Περιστερίου. Σκοπός της δημιουργίας τους είναι να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία αναφοράς και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

«Θα ήθελα να τονίσω, ότι αυτή η υπηρεσία, όπως και όλες οι άλλες υπηρεσίες που αναφέρουμε σήμερα, θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες», υπογράμμισε ο Γ. Κωτσιόπουλος και έκανε γνωστό ότι παρόμοια Κέντρα Υγείας θα αναπτυχθούν εντός των επόμενων ημερών σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Σε αυτά, ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε γιατρούς, αλλά και σε διαγνωστικές εξετάσεις, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τους θεράποντες ιατρούς. Επίσης, θα είναι δυνατή η παραπομπή των ασθενών για νοσηλεία σε νοσοκομείο αναφοράς, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Για τους ασθενείς που θα διαγνωστούν τελικά θετικοί στο νέο κορονοϊό και μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, θα είναι δυνατή η παρακολούθηση κατ’ οίκον μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους γιατρούς του ΚΥ, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας. Πρόσθεσε ακόμη ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα τεθεί σε εφαρμογή και υπηρεσία τηλεσυμβουλευτικής, η οποία αναπτύσσεται από κοινού και με τη συνδρομή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την οποία θα μπορούν, αν επιθυμούν, να τη χρησιμοποιήσουν όσοι ασθενείς νοσούν και χρειάζονται υποστήριξη.

Επισκέψεις κατ' οίκον
Όπως είπε, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, καθώς και ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να επισκέπτονται κατ’ οίκον τους ασθενείς που έχουν αναπνευστικά προβλήματα και ιδίως αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, καθώς και ανθρώπους που ζουν μόνοι τους σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Μιλώντας για όσου έχουν χρόνια νοσήματα, τόνισε ότι έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν τις συνταγές τους για φάρμακα και αναλώσιμα, μέσω ενός απλού τηλεφωνήματος στον θεράποντα ιατρό τους. «Ο ασθενής ή κάποιος οικείος τους μπορεί να παραλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή του από οποιοδήποτε φαρμακείο της επιλογής του, επιδεικνύοντας μόνο το μήνυμα στο κινητό του», εξήγησε ο Γ. Κωτσιόπουλος.