3 Απρίλιος 2020, 20:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2020, 21:43

Κορονοϊός: Στους 425 οι νεκροί στην Τουρκία

  • Κορονοϊός: Στους 425 οι νεκροί στην Τουρκία
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Νέα αύξηση θυμάτων καταγράφηκε στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, τις τελευταίες 24 ώρες, 69 άνθρωποι πέθαναν από τον κορονοϊό, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 425. Στον αντίποδα, 69 αποθεραπεύτηκαν. Όπως είπε ο Φ. Κοτζά, έγιναν 16.160 διαγνωστικά τεστ και διαπιστώθηκαν 2.786 κρούσματα, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων σε 20.921 από την αρχή της εκδήλωσης της επιδημίας στις 11 Μαρτίου.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι σε 25 πόλεις της Τουρκίας δεν υπάρχουν νεκροί ενώ σε 56 πόλεις χάθηκαν ζωές λόγω κορωνοϊού. Στην Κωνσταντινούπολη τα κρούσματα είναι 12.231, στη Σμύρνη 1.015, στην Άγκυρα 860, στο Ικόνιο 601 και στο Κοτζάελι 500.

Ο Φ. Κοτζά ανέφερε ότι η επιστημονική επιτροπή του τουρκικού υπουργείου Υγείας αποφάσισε ότι θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, όπου υπάρχει κίνδυνος από την επιδημία. «Κοινοποιήσαμε τις αποφάσεις μας στον πρόεδρό μας», είπε και πρόσθεσε ότι ο τρόπος να ηττηθεί ο ιός είναι να εμποδιστεί η διασπορά του. «Ας απομονωθούμε. Το σπίτι μας είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας», σημείωσε.

Καραντίνα σε 30 πόλεις
Σε νέο διάγγελμα προς το τουρκικό έθνος απόψε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε νέα αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής απαγορεύεται για 15 ημέρες, σε πρώτη φάση, η έξοδος και η είσοδος σε 30 μητροπολιτικές πόλεις και την Ζόγκουλνταγ, όπου το ποσοστό πνευμονικών παθήσεων είναι υψηλό. 

Η απαγόρευση αυτή μπορεί να παραταθεί μετά το δεκαπενθήμερο, σημείωσε. Όλοι όσοι εργάζονται σε υπαίθριες αγορές πρέπει να φορούν μάσκες. Επίσης πρέπει να τηρείται απόσταση τριών βημάτων μεταξύ των ανθρώπων όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, αλλιώς θα πληρώνουν πρόστιμο. Ανακοίνωσε εξάλλου ότι απαγορεύεται η έξοδος από το σπίτι όσων είναι κάτω από 20 χρόνων. Ήδη έχει απαγορευτεί η έξοδος από το σπίτι για τους άνω των 65, υπενθύμισε ο πρόεδρος Ερντογάν. Εξήρε το υγειονομικό σύστημα της χώρας του και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία απέφυγε τα χειρότερα αντιδρώντας νωρίς στην κρίση.

 

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αριάνα Φερεντίνου.