4 Απρίλιος 2020, 00:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2020, 23:39

Covid-19 και φυματίωση: Οδηγίες από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

  • Covid-19 και φυματίωση: Οδηγίες από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
    (Φωτ.: torange.biz)

Η πανδημία της νόσου Covid-19 φαίνεται να πλήττει όχι μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και νεότερους ασθενείς με συννοσηρότητες, όπως τα χρόνια πνευμονικά νοσήματα και η φυματίωση, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Προσθέτει ότι οι ασθενείς με φυματίωση είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς συχνά φέρουν μόνιμες πνευμονικές βλάβες που επιδρούν αρνητικά στους φυσιολογικούς αμυντικούς μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος, και προδιαθέτουν σε άλλες λοιμώξεις. Η φυματίωση αποτελεί σταθερά την πιο θανατηφόρα λοιμώδη νόσο παγκοσμίως. Περίπου 1,5 εκατ. ασθενείς κατέληξαν από τη νόσο το 2018 με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, ενώ περίπου 10 εκατ. άτομα νοσούν ετησίως.

Για τους ασθενείς με φυματίωση συστήνονται από την ΕΠΕ τα παρακάτω:

Να συνεχίζεται κατά το δυνατό αδιάλειπτα η λήψη των αντιφυματικών φαρμάκων από ασθενείς με ενεργό φυματίωση που νοσούν από Covid-19. Οι ασθενείς αυτοί είναι αρκετά πιθανό να αποθεραπευθούν από τον Covid-19, όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας σε ένα ή περισσότερα από τα ήδη χορηγούμενα φάρμακα, όταν η αντιφυματική αγωγή διακόπτεται άσκοπα.

Οι ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές βλάβες λόγω παλαιάς θεραπευθείσας φυματίωσης (π.χ. βρογχιεκτασίες), που μπορεί να χρήζουν μόνιμης οξυγονοθεραπείας στο σπίτι, θα πρέπει να αποφεύγουν το συγχρωτισμό με πολλά άτομα για αποφυγή έκθεσης σε ασυμπτωματικούς φορείς του ιού. Όταν εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, θα πρέπει να βρίσκονται σε στενή παρακολούθηση από πνευμονολόγο, και επί επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή της οξυγόνωσης του αίματος να παραπέμπονται στα κέντρα αναφοράς Covid-19.

Για τους ασθενείς που θα νοσήσουν βαρύτερα και θα τεθούν σε κάποιο από τα υπάρχοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό, θα πρέπει να συνεχίζεται η αντιφυματική αγωγή, έστω και σε ενέσιμη μορφή, και να λαμβάνονται υπόψη πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων.

Τέλος, αν και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση της επιδημίας στη χώρα μας –που είναι πιθανό να θέσει σε δοκιμασία την επάρκεια των δημόσιων υπηρεσιών υγείας–, θα πρέπει οι ασθενείς με φυματίωση να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα εξειδικευμένα κέντρα φυματίωσης και να λαμβάνουν χωρίς διακοπές τη χρόνια αγωγή τους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Φ.