3 Απρίλιος 2020, 20:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2020, 19:50

Ξέρεις να φοράς σωστά τη μάσκα; Βίντεο για τον σωστό τρόπο χρήσης

  • Μετρό: Περισσότερα δρομολόγια από Δευτέρα 31 Αυγούστου
    Επιβάτες με μάσκες προστασίας, σε σταθμό του μετρό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο των οδηγιών πρόληψης κατά του κορονοϊού. κοινοποίησαν ένα βίντεο που δείχνει τον ορθό τρόπο χρήσης της απλής χειρουργικής μάσκας. «Ξέρεις να φοράς σωστά τη μάσκα; Να την βγάζεις;», υπογραμμίζεται στην σχετική ανάρτηση που έκανε το υπουργείο στη σελίδα του στο facebook. Δείτε το βίντεο: 

Όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν ο ΕΟΔΥ, η μάσκα αποτελεί έναν φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.

Όσον αφορά τις οδηγίες εφαρμογής, μεταξύ άλλων, ο ΕΟΔΥ είχε τονίσει ότι πρέπει να επιλέγουμε το σωστό μέγεθος, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής των χεριών πριν από την τοποθέτηση της μάσκας και να εφαρμόζουμε τη μάσκα στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά).

Όταν έρχεται η ώρα να την αφαιρέσουμε, πρέπει να την πιάνουμε μόνο τα κορδόνια, πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους.