3 Απρίλιος 2020, 14:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2020, 13:59

Ο κορονοϊός πάει πίσω τα σχέδια για τη Σουμελά στον Πόντο – Αβέβαιος ο Δεκαπενταύγουστος

  • Ο κορονοϊός πάει πίσω τα σχέδια για τη Σουμελά στον Πόντο – Αβέβαιος ο Δεκαπενταύγουστος
    Η άποψη της μονής Σουμελά από τις όχθες του Πυξίτη ποταμού (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Προς… ναυάγιο οδηγείται το σχέδιο των τουρκικών Αρχών για την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, στην οποία θεωρητικά αυτό το διάστημα θα έπρεπε είχε ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος της τελευταίας φάσης των αναστηλωτικών εργασιών.

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Τουρκία σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες πάνε πίσω τον προγραμματισμό, με αποτέλεσμα είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξει νέα καθυστέρηση και ότι το μνημείο δεν θα παραδοθεί εξ ολοκλήρου στις 18 Μαΐου, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Μάλιστα, το haber61.net αναφέρει ότι θεωρείται αβέβαιο ακόμα και το αν φέτος τον Δεκαπενταύγουστο θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, όπως συνέβη για τελευταία φορά το 2015 μετά από άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Το σπουδαίο ορόσημο, όχι μόνο για τον ελληνισμό του Πόντου αλλά και για το νομό της σημερινής Τουρκίας, από τις 25 Μαΐου 2019, οπότε και άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια εργασιών και αναστηλώσεων, έχει δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες.

Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό ο δήμαρχος Τραπεζούντας Μουράτ Ζολουόγλου επανέλαβε την πρόθεση που υπάρχει να τοποθετηθεί τελεφερίκ, τονίζοντας ότι στόχος είναι να αναβαθμιστεί η εμπειρία του επισκέπτη σε συνδυασμό με τα πεζοπορικά μονοπάτια και τα σημεία παρατήρησης που έχουν δημιουργηθεί.