3 Απρίλιος 2020, 09:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2020, 08:55

Πώς ο κορονοϊός ενίσχυσε την απολυταρχία στην Ουγγαρία

  • Πώς ο κορονοϊός ενίσχυσε την απολυταρχία στην Ουγγαρία
    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν μιλά στη Βουλή (φωτ.: EPA / Tamas Kovacs)

Ένα βήμα πιο κοντά στην απόλυτη εξουσία έφερε ο… κορονοϊός τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, με την πρόεδρο της Κομισιόν να δηλώνει ιδιαιτέρως ανήσυχη για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα. Ο νόμος έκτακτης ανάγκης που πέρασε τη Δευτέρα από το Κοινοβούλιο τού δίνει τη δυνατότητα να διοικεί με διατάγματα για όσο το κρίνει απαραίτητο, χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Όπως τονίζεται, και αυτό είναι το πιο κρίσιμο, ο νόμος για την προστασία από τον κορονοϊό δεν έχει ημερομηνία λήξης και συνεπώς επαφίεται στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας το πότε και το εάν θα τον αναστείλει.

Η κυβέρνηση απορρίπτει την κριτική με το επιχείρημα πως η Βουλή μπορεί να ανακαλέσει τις έκτακτες διατάξεις και πως ο νόμος τής επιτρέπει να αναλάβει αποφασιστική δράση στη μάχη κατά του κορονοϊού. Όμως, με δεδομένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν είναι εξαιρετικά δύσκολο για την αντιπολίτευση να ανατρέψει τη νομοθεσία ή να ματαιώσει διατάγματα άσχετα με τον κορονοϊό. Το Balkan Insight, επικαλούμενο την αντιπολίτευση και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνει ότι οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα αναβάλλονται επ’ αόριστον.

Επιπλέον, ο νόμος προβλέπει φυλάκιση έως πέντε ετών σε όποιον δημοσιεύσει λανθασμένα ή διαστρεβλωμένα στοιχεία που μπορεί να ανησυχήσουν τους πολίτες, ή υπονομεύσει την «επιτυχή προστασία» του. Οι επικριτές λένε πως η διατύπωση αυτή ανοίγει ορθάνοιχτη την πόρτα στη λογοκρισία. «Οι εναπομείναντες έλεγχοι και ισορροπίες στην Ουγγαρία θα χαθούν και η χώρα είναι πιθανό να βιώσει νέο κύμα επιθέσεων κατά της ελευθεροτυπίας» σημειώνει το Political Capital Institute, think tank με έδρα τη Βουδαπέστη.

Οι αναλυτές εξηγούν ότι η πορεία της Ουγγαρίας προς την απολυταρχία δεν είναι καινούργια. Στην ετήσια έκθεση του Freedom House, παρατηρητηρίου δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ που χαρακτηρίζεται «μερικώς ελεύθερη» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Γίνεται, επίσης, λόγος για επίμονη σύμπτωση μεταξύ κρατικών πόρων και πόρων του κυβερνώντος κόμματος, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για καταπίεση των ελευθεριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ΜΚΟ και ανεξάρτητων ΜΜΕ.

«Μετά την ανάληψη της εξουσίας στις εκλογές του 2010 το κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν πέρασε συνταγματικές και νομικές αλλαγές που του επιτρέπουν να εδραιώσει τον έλεγχο των ανεξάρτητων θεσμών της χώρας» σημειώνεται στην έκθεση.