2 Απρίλιος 2020, 19:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Απρίλιος 2020, 19:14

Σωτήρης Τσιόδρας: Εάν αφήναμε τον ιό να «τρέξει» στην κυριολεξία θα μας διέλυε!

  • Τσιόδρας: Ο κορονοϊός ίσως γίνει ενδημικός
    Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλά στους δημοσιογράφους (φωτ.: αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Αυξήθηκε και σήμερα ο αριθμός των νεκρών, των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, τους 53 έφθασαν οι νεκροί και 50 τα νέα κρούσματα ενώ προς το παρόν τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 1.514. Ωστόσο όπως εξήγησε αυτό δεν είναι ο τελικός αριθμός των κρουσμάτων αλλά ο επίσημος προς το παρόν, μια και σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται τα 119 κρούσματα στο οχηματαγωγό «Ελ. Βενιζέλος» που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Από τα νέα κρούσματα, τα 23 καταγράφηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ριτσώνα. Έως σήμερα 91 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη, η θνησιμότητα από τη νόσο είναι στο 3% ενώ έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 18.844 εξετάσεις. Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα των θανάτων νέων και παιδιών, τονίζοντας πως η ασθένεια εκδηλώνεται εξαιρετικά σπάνια σε παιδιά ενώ η θνησιμότητα στις νέες ηλικίες είναι μόλις 0,66%, στα άτομα άνω των 50 ετών στο 8% και στα ηλικιωμένα άτομα φθάνει στο 18%.

«Εάν αφήναμε τον ιό να “τρέξει” στην κυριολεξία θα μας διέλυε. Για αυτό παίρνουμε τα μέτρα. Γιατί ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες. Ας μην τους παραβιάσουμε τόνισε ο καθηγητής.

Εξάλλου όπως είπε, εάν είχαμε ακολουθήσει την πορεία της Ισπανίας θα είχαμε σήμερα 2.265 νεκρούς.

Τι γίνεται σε Ριτσώνα και «Ελ. Βενιζέλος»
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη δομή φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα, τονίζοντας πως τέθηκε σε καραντίνα για 14 ημέρες. Η απόφαση ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού σε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής. Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι οι 23 είναι θετικοί, χωρίς να νοσούν και να έχουν συμπτώματα.

Όσον αφορά τα όσα συμβαίνουν στο οχηματαγωγό «Ελ. Βενιζέλος», ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι πραγματοποιήθηκε έλεγχος στους 380 επιβαίνοντες του πλοίου και από αυτά τα τεστ τα 119 βγήκαν θετικά ενώ τα 259 αρνητικά.

Δύο από τα δείγματα ήταν ακατάλληλα και θα επανεξεταστούν. Το πλοίο θα ελλιμενιστεί τις επόμενες ώρες ενώ όσοι είναι θετικοί στον ιό θα παραμείνουν σε αυτό σε καραντίνα για 14 ημέρες. Όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο είναι ασυμπτωματικοί, πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών στη Μύκονο έπειτα από καταγραφή κρούσματος κορονοϊού σε γυναίκα που πήγε στο νησί και κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον δήμαρχο του.