2 Απρίλιος 2020, 18:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Απρίλιος 2020, 17:44

Ξεπέρασαν τους 2.900 οι νεκροί στη Βρετανία λόγω του κορονοϊού

  • Ξεπέρασαν τους 2.900 οι νεκροί στη Βρετανία λόγω του κορονοϊού
    (Φωτ.: EPA / Andy Rain)

Την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον (με βίντεο που ανέβασε στο Twitter από την Ντάουνινγκ Στριτ όπου είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό) υπόσχεται μαζική αύξηση των τεστ για τον κορονοϊό, μέσα σε ένα 24ωρο οι θάνατοι από τις επιπλοκές της ιογενούς πνευμονίας αυξήθηκαν κατά 24% στη Βρετανία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης είχαν καταγραφεί 569 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 2.921.

Συνολικά ο αριθμός αυτών που υποβλήθηκαν σε εξέταση για τον κορονοϊό και βρέθηκαν θετικοί είναι 33.718.

Μόνο στη Σκοτία η αποκεντρωμένη κυβέρνηση ανακοίνωσε 50 νέους θανάτους, ανεβάζοντας το σύνολο των απωλειών σε 126 (αύξηση κατά 66%), ενώ από αυτούς που υποβλήθηκαν σε εξέταση 2.602 βρέθηκαν θετικοί. Στην Ουαλία το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 19 νέοι θάνατοι (φτάνοντας τους 117 συνολικά), ενώ 284 νέα περιστατικά κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 2.121.

Σήμερα το σύνολο του βρετανικού Τύπου (ακόμα και η συντηρητική Telegraph) ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, ενώ η Daily Mail χαρακτήρισε «σοκαριστικό» το γεγονός ότι μόνο 2.000 υπάλληλοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) έχουν υποβληθεί σε τεστ.

Οι βρετανικές Αρχές αρχικά επέλεξαν να κρατήσουν τα τεστ μόνο για τις πιο κρίσιμες περιπτώσεις, αλλά αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τη στρατηγική, μετ’ εμποδίων βέβαια λόγω της υψηλής ζήτησης σε όλον τον κόσμο, αλλά και επειδή τα ιδιωτικά εργαστήρια δεν έχουν την εξουσιοδότηση. Στόχος, εκτός όλων των άλλων, είναι να επιστρέψουν στις θέσεις τους και αρκετοί από το ιατρικό προσωπικό που σήμερα είναι σε προληπτική καραντίνα – υπολογίζεται ότι πρόκειται για το ένα τέταρτο του ενεργού δυναμικού.