2 Απρίλιος 2020, 14:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Απρίλιος 2020, 14:45

Επιστροφές από τον ΕΦΚΑ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους

  • Επιστροφές από τον ΕΦΚΑ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους
    (Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Πάνω από 43,5 εκατ. ευρώ σε 51.617 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους επιστρέφει ο ΕΦΚΑ στο πλαίσιο των μέτρων του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού και για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Τα ποσά αυτά αποτελούν υπόλοιπα από την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών για το 2018. Δικαιούχοι είναι όσοι δεν είχαν δηλώσει IBAN μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή.

Με βάση τη συνήθη διαδικασία οι επιστροφές θα έπρεπε να γίνουν στο τέλος του χρόνου, μετά την εκκαθάριση για το 2019, ωστόσο τα ποσά θα αποδεσμευθούν γρηγορότερα. Οι ασφαλισμένοι αποκτούν άμεσα τη δυνατότητα καταχώρησης των στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού είτε στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (efka.gov.gr / επιλογή: Ασφαλισμένοι, Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες, Ατομικά Στοιχεία) είτε και μέσω αντίστοιχων επιλογών στο gov.gr.

Για 40.163 ασφαλισμένους που δεν έχουν εκκρεμότητα από τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, η καταβολή των ποσών που τους αντιστοιχούν θα γίνει την Πέμπτη 9 Απριλίου, εφόσον καταχωρήσουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού μέχρι την Τρίτη 7 Απριλίου.

Για τους υπόλοιπους 11.494 ασφαλισμένους η καταβολή θα γίνει την Πέμπτη 23 Απριλίου, ώστε να προηγηθεί η επεξεργασία της οφειλής τους από τις εισφορές Ιανουαρίου 2020. Την ίδια ημερομηνία θα καταβληθούν και τα ποσά σε όσους από τους 40.163 ασφαλισμένους της πρώτης κατηγορίας δεν δήλωσαν εγκαίρως τα στοιχεία του λογαριασμού τους. Προϋπόθεση για την καταβολή στις 23 Απριλίου είναι η δήλωση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού μέχρι 21 Απριλίου.