2 Απρίλιος 2020, 14:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Απρίλιος 2020, 14:15

Μητσοτάκης: Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε – Να γίνει Πάσχα της ευθύνης

  • Μητσοτάκης: Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε – Να γίνει Πάσχα της ευθύνης
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μηνύματα από το βήμα της Βουλής έστειλε προς τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε στην Ολομέλεια, στη συζήτηση για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. «Θα επιμείνω στη δημοκρατική λειτουργία, απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό, όπως αυτός που συνέβη στην Ουγγαρία», δήλωσε.

Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα ήμασταν μπροστά από τις εξελίξεις, τα καταστήματα και τα σχολεία έκλεισαν νωρίς.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με τόλμη και διορατικότητα, και ως εκ τούτου φαίνεται ότι η Ελλάδα αποφεύγει τη δραματική πορεία που έχει πάρει η επέκταση του κορονοϊού στην Ιταλία και την Ισπανία. «Όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μια ουδέτερη χρονικά στιγμή, γιατί στον Έβρο δοκιμαζόταν η αντοχή των ευρωπαϊκών συνόρων», υπογράμμισε.

Ακόμα, τόνισε ότι κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν πρόκειται να αποδώσει αν δεν το αγκαλιάσουν οι πολίτες, και σημείωσε πως δεν του αρέσει να κουνά το δάχτυλο μιας και είναι οπαδός της πειθούς. «Το Πάσχα της αγάπης πρέπει φέτος να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής», ζήτησε και κάλεσε τους πολίτες να μείνουν ασφαλείς στο σπίτι για να αποτελέσουν μέρος της λύσης.

«Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας» προειδοποίησε αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι στο χέρι όλων το να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να τα εφαρμόσει. «Μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι που επιλέγουν να είναι πολιορκημένοι για να είναι ελεύθεροι», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του παραδέχθηκε πως υπάρχει κόστος για την οικονομία, ενώ επέμεινε στο ότι στην πλειονότητά της η κοινωνία στήριξε τα μέτρα.

«Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής», τόνισε και επανέλαβε πως στόχος είναι να κερδίσουμε χρόνο, εξηγώντας ότι σε αυτήν την περίοδο αυξήθηκαν οι διαθέσιμες θέσεις ΜΕΘ. Επανέλαβε ότι ο Απρίλιος θα αποδειχθεί κρίσιμος και προειδοποίησε πως «αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», αν και, όπως είπε, αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών.

Παρουσιάζοντας το γενικότερο πλαίσιο των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μέλημα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα. «Άλλες χώρες, όπως η Δανία, επέλεξαν οι ενισχύσεις να είναι ποσοστιαίες ανάλογα με το εισόδημα. Η Ελλάδα επέλεξε οριζόντια μέτρα γιατί οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι χαμηλόμισθοι», πρόσθεσε.

Όπως είπε, εξασφαλίστηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια και η Ελλάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προανήγγειλε δε το νέο πλαίσιο χαλάρωσης των όρων του ΕΣΠΑ που θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και διαβεβαίωσε πως κανείς δεν θα χάσει το δώρο Πάσχα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε –αναφερόμενος στο gov.gr και τις άυλες συνταγογραφήσεις– πως «τα όπλα που σήμερα επιστρατεύουμε στην πρώτη γραμμή δεν θα σιγήσουν την επόμενη μέρα», και τόνισε πως το σύστημα Υγείας προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στην εργατική νομοθεσία αφορούν μόνο την περίοδο της κρίσης.