2 Απρίλιος 2020, 12:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Απρίλιος 2020, 12:06

Σε καραντίνα η δομή προσφύγων στη Ριτσώνα

  • Σε καραντίνα η δομή προσφύγων στη Ριτσώνα
    Εικόνα από τέντα πρώτων βοηθειών στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ / STR)

Σε υγειονομικό περιορισμό τίθεται για 14 ημέρες, από σήμερα το πρωί, η δομή φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα, με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αυτή η απόφαση ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος του Covid-19 σε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής, η οποία νοσηλεύεται μετά τον τοκετό της σε νοσοκομείο των Αθηνών. Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι οι 20 από αυτούς είναι θετικοί στον ιό. Επισημαίνεται, ότι κανένα από τα 20 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό δεν νοσεί, ούτε έχει συμπτώματα της νόσου.

«Απόλυτα συνεργάσιμοι»
«Απόλυτα συνεργάσιμοι» είναι οι διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας στα μέτρα του υγειονομικού αποκλεισμού της δομής, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης. Ο κ. Λογοθέτης βρέθηκε σήμερα το πρωί στη δομή για να συντονίσει την εφαρμογή των μέτρων. Όπως επισημαίνει, «δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα, απλώς προληπτικά πρέπει να κλείσουμε τη δομή για να μην υπάρχει υποψία περαιτέρω διασποράς».

Υπογραμμίζει ότι στο σημείο βρίσκονται η Ελληνική Αστυνομία, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με ενισχυμένο προσωπικό και υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Στους διαμένοντες στη δομή έχει σταλεί μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα για τα μέτρα περιορισμού, ενώ ανακοινώσεις γίνονται και από τα μεγάφωνα της δομής, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά. Ο ΔΟΜ θα κάνει καθημερινή απολύμανση οπουδήποτε του υποδείξει ο ΕΟΔΥ ότι υπάρχει διασπορά.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό πως περίπου δέκα άτομα από το προσωπικό της δομής που εξετάστηκαν, βρέθηκαν όλοι αρνητικοί.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα συνεχιστεί, προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση της διασποράς στη δομή. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, δεν αφορά σε επιπλέον μέτρα στη δομή «καθώς είναι πλήρης ο αποκλεισμός», αλλά στην περίθαλψη που θα πρέπει να υπάρξει σε περίπτωση που κάποιος από τους νοσούντες εμφανίσει συμπτώματα, προκειμένου «να μπορέσει να διακομιστεί εκεί που πρέπει και να λάβει την απαραίτητη θεραπεία».

Για τις εξελίξεις στη δομή της Ριτσώνας έχουν ενημερωθεί ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και η δήμαρχος Χαλκίδας Έλενα Βάκα. Στη δομή βρίσκεται κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για να εποπτεύει την εφαρμογή των μέτρων. Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα φροντίσουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φιλοξενουμένων στη δομή, σε θέματα σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης. Ο ΕΟΔΥ ήδη ενισχύει την παρουσία του στη δομή με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό.

Κρούσμα στο Κιλκίς
Επίσης, χθες διαπιστώθηκε ότι φιλοξενούμενη σε διαμέρισμα στην περιφέρεια Κιλκίς βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, κατά τη διάρκεια παραμονής της σε μαιευτική κλινική της πόλης. Η ίδια και η οικογένειά της τέθηκαν σε αυστηρό κατ' οίκον περιορισμό για 14 ημέρες. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην περιοχή και πραγματοποιεί ιχνηλάτηση των επαφών της νεαρής γυναίκας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.