1 Απρίλιος 2020, 23:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2020, 23:50

Μητσοτάκης στο CNN για τον κορονοϊό: Τα μέτρα αποδίδουν

  • Μητσοτάκης στο CNN για τον κορονοϊό: Τα μέτρα αποδίδουν
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο του CNN Κριστιάν Αμανπούρ παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και όπως ήταν φυσικό δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις για το πώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση με τον κορονοϊό. «Απέδωσαν τα μέτρα που λάβαμε σε σχετικά πρώιμο στάδιο», είπε και τόνισε ότι η κατάσταση είναι ενθαρρυντική σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι «μας περιμένει σκληρή δουλειά».

Μητσοτάκης: Υπάρχει σχεδόν καθολική συνεργασία από τους Έλληνες πολίτες, που σεβάστηκαν τις κατευθύνσεις και έμειναν στο σπίτι, με πολύ λίγες εξαιρέσεις.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται σχετικά καλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι βγαίνει από μια δεκαετή κρίση. «Θα είχαμε ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες από ένα δυνητικά υπερφορτωμένο σύστημα υγείας. Δεν έχει συμβεί. Δεν θα συμβεί», τόνισε.

Ερωτηθείς για το αν δουλεύει από το σπίτι ή από το γραφείο, εξήγησε ότι η χώρα διοικείται μέσω τηλεδιασκέψεων και με τη βοήθεια της τεχνολογίας. «Είμαι στο γραφείο μου με μία πολύ μικρή ομάδα από τους στενούς μου συνεργάτες», εξήγησε και πρόσθεσε ότι είναι εντυπωσιακό το ότι πολύ γρήγορα το ελληνικό κράτος μετακινήθηκε προς το ψηφιακό του μέλλον. «Αυτή η κρίση αποτέλεσε τρόπον τινά και μια ευκαιρία για το ελληνικό κράτος έτσι ώστε να μπορέσει να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή πολύ πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι στην ΕΕ υπάρχει ανταγωνισμός για τα φάρμακα και για το υλικό, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως «υπάρχει ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για αναπνευστήρες, εξοπλισμό, για κλίνες ΜΕΘ, και κάθε χώρα κάνει τη δική της προσπάθεια». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Κομισιόν να θέσει μια κοινή διαδικασία συμβάσεων, η οποία όμως απαιτεί χρόνο.

«Υπάρχει ασυμμετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που κάποια στιγμή θα μας οδηγήσει στο να εξετάσουμε εκ νέου τη δική μας αλυσίδα προμηθειών και τη δυνατότητα να μην εξαρτόμαστε από εισαγωγές που μπορεί να εξαντληθούν σε καιρό κρίσης», υπογράμμισε.

Σημείωσε, πάντως, ότι όταν είσαι σε κρίση είναι σαφές ότι κάθε κράτος-μέλος φροντίζει πρώτα για τους πολίτες του, και η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. «Κάτι που κάναμε με επιτυχία ήταν να κινητοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα, τα μεγάλα ιδρύματα, και είχαμε πολύ καλή ανταπόκριση», σημείωσε.

Αναφορικά με το τι συμβαίνει στις δομές φιλοξενίας στα νησιά, όπου έτσι κι αλλιώς δεν είναι καλές οι συνθήκες υγιεινής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι ευτυχώς για την ώρα δεν έχουμε κρούσματα στη Λέσβο. «Λάβαμε μέτρα στην αρχή της κρίσης και θέλω να πιστεύω ότι θα αποδώσουν», κατέληξε.