1 Απρίλιος 2020, 22:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2020, 22:29

Κεκλεισμένων των θυρών η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών τη Μεγάλη Εβδομάδα

  • Κεκλεισμένων των θυρών η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών τη Μεγάλη Εβδομάδα
    (Φωτ.: Eurokinissi / Χρήστος Μπόνης)

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με βασικό θέμα συζήτησης τη γιορτή του Πάσχα εν μέσω της πανδημίας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, η ιεραρχία προτρέπει όλους να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των υγειονομικών Αρχών και των ειδικών επιστημόνων, «και να μην παρασύρονται από εκείνους οι οποίοι τους υποδεικνύουν την παρακοή, η οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν δικαιολογείται ούτε εν ονόματι της χριστιανικής πίστης».

Ακόμα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με πολύ πόνο και «αίμα καρδιάς» τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση τα μέλη της Εκκλησίας θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. «Εκτενέστερον προσεύχεσθε στα σπίτια σας» είναι η προτροπή της Ιεράς Συνόδου.

Ως εκ τούτου, οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, λιτά, χωρίς μεγάφωνα και πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, «όσο και αν είναι δύσκολο και στενάχωρο». «Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο κίνδυνος να περάσει σύντομα ώστε όλοι μαζί (κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να διατεθούν άμεσα 150.000 ευρώ στον τομέα της Υγείας. Παράλληλα, συνεχίζονται τα συσσίτια των μητροπόλεων, ενώ αρχιερείς και ιερείς θα προσφέρουν μέρος του μισθού τους. Τέλος, χαιρετίζει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα διαθέσει στην ελληνική κυβέρνηση 50.000 ευρώ.