1 Απρίλιος 2020, 20:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2020, 21:13

Παγώνουν οι δόσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

  • Αυξάνονται οι δικαιούχοι των 800 ευρώ – Τι θα προβλέπει η τροπολογία
    Ουρά έξω από τράπεζα λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Ένα επιπλέον μέτρο ανακούφισης για όσους πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 30 Μαρτίου αναφέρεται ότι για τους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή είναι στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών αναστέλλεται για τρεις μήνες η πληρωμή των δόσεων.

Η ρύθμιση αφορά και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Όσοι οφειλέτες δεν δικαιούνται το έκτακτο επίδομα, αλλά έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, μπορούν να παγώσουν τις δόσεις μόνο κατόπιν αίτησης στην τράπεζα ή στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι προκειμένου να «τρέξει» η διαδικασία τα ΑΦΜ των οφειλετών που πλήττονται, και οι οποίοι έχουν ήδη κάνει αίτηση για τα 800 ευρώ, θα αποσταλούν στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Όσοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο θα πρέπει μέχρι τις 9 Απριλίου να κάνουν δήλωση εναντίωσης μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (keyd.gov.gr, επιλέγοντας το σύνδεσμο με τίτλο: «Δήλωση εναντίωσης παροχής στοιχείων σύμφωνα με την από 30/3/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου»). Εναλλακτικά, η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά απευθείας εδώ.