1 Απρίλιος 2020, 20:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2020, 19:58

«Επιχείρηση» ελληνοποίησης αυγών από τη Βουλγαρία με τζίρο πολλών εκατομμυρίων

  • «Επιχείρηση» ελληνοποίησης αυγών από τη Βουλγαρία με τζίρο πολλών εκατομμυρίων
    (Φωτ.: pixabay.com / Jacqueline Macou)

Έφοδο σε αποθηκευτικό χώρο επιχείρησης χονδρικού εμπορίου αυγών στο νομό Αττικής πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ που… έβγαλε λαβράκι! Όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές, 324.000 αυγά που είχαν εισαχθεί από τη Βουλγαρία δεν έφεραν κωδικό εκτροφής, ούτε συνοδεύονταν από τα παραστατικά ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

«Ο εκπρόσωπος της εταιρείας εισαγωγής και εμπορίας αναζητήθηκε, αλλά δεν εντοπίστηκε», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Δείγμα από τα αυγά εξετάστηκε από συνεργείο ελεγκτών του ΕΦΕΤ, με την υπηρεσία να δεσμεύει ολόκληρη την παρτίδα και το ΣΔΟΕ να προχωρά σε κατάσχεσή της με βάση τη νομοθεσία για το παρεμπόριο. Εκτός από υπόθεση παράνομης εισαγωγής, οι ελεγκτές έχουν στα χέρια τους στοιχεία για ελληνοποίηση των αυγών, καθώς βρέθηκαν αυτοκόλλητες ταινίες επισήμανσης, ετικέτες και υλικά συσκευασίας, όλα με την ένδειξη «ελληνικό προϊόν» και το λογότυπο άλλης εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται δυναμικά στον κλάδο της χονδρικής εμπορίας αυγών.

Επίσης κατασχέθηκαν τιμολόγια για συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία πιθανολογείται ότι είναι εικονικά. «Τα κατασχεμένα στοιχεία παραπέμπουν σε παράνομη διακίνηση αυγών (ελληνοποιήσεις) και θα αποσταλούν στην ΑΑΔΕ προς περαιτέρω αξιοποίηση και έλεγχο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ.