1 Απρίλιος 2020, 18:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2020, 18:38

Κορονοϊός: Συνολικά 1.415 κρούσματα στην Ελλάδα – Στους 50 οι νεκροί

  • Κορονοϊός: Συνολικά 1.415 κρούσματα στην Ελλάδα – Στους 50 οι νεκροί
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

«Ο επιστημονικός κόσμος παρακολουθεί με αγωνία την ταχύτατη διασπορά του ιού, όπου βρίσκει πρόσφορο έδαφος», τόνισε στην έναρξη της ενημέρωσης για την πορεία της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανακοίνωσε, καταγράφηκαν 101 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 20 στο κρουαζιερόπλοιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που παραμένει έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει ναυλωθεί από εταιρεία της Μάλτας και Τούρκο ιδιοκτήτη για να μεταφέρει στην Ισπανία 349 ναυτικούς –μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες– προκειμένου να επανδρώσουν άλλο πλοίο εκεί.

Συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 1.415 (συμπεριλαμβανομένων των μελών του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου). Στις μονάδες εντατικής θεραπείας υπάρχουν 90 διασωληνωμένοι ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη – έξι ασθενείς βγήκαν από τις ΜΕΘ.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας ακόμα θάνατος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 50. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των επιπλοκών της ιογενούς πνευμονίας είναι τα 72 έτη, με τη συντριπτική πλειοψηφία να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, ή και μεγάλη ηλικία.

«Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε επιστημονική κριτική. Αν είχαμε περισσότερους θανάτους, θα είχε καταγραφεί ήδη η αύξησή τους σε ειδικό σύστημα από τα ληξιαρχεία, κατά την εβδομάδα αναφοράς», εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι η θνησιμότητα είναι στο πλαίσιο της αναμενόμενης, σε μια επιδημία πολλών αβεβαιοτήτων.