1 Απρίλιος 2020, 18:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2020, 18:00

Απαγορευμένη ουσία στο πρώτο δείγμα Ελληνίδας αθλήτριας της άρσης βαρών

  • Απαγορευμένη ουσία στο πρώτο δείγμα Ελληνίδας αθλήτριας της άρσης βαρών
    (Φωτ.: pixabay.com / Ania Klara)

Η απαγορευμένη ουσία betamethasone, που χορηγείται για την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων και αλλεργιών, βρέθηκε στο πρώτο δείγμα που έδωσε η αθλήτρια της άρσης βαρών Ελένη Κωνσταντινίδη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας IWF. Πρόκειται για ουσία που ανήκει στην κατηγορία των γλυκοκορτικοειδών που αποτελούν είδος των κορτικοστεροειδών και εντάσσονται στις στεροειδείς ορμόνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία της είπε ότι πήρε την ουσία από φαρμακείο, αλλά δεν ζήτησε εξαίρεση χρήσης από την IWF, όπως είχε υποχρέωση.

Το δείγμα δόθηκε κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η Ελληνίδα αρσιβαρίστρια, όπως τόνισε, αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας. Η IWF αναφέρει ότι δεν θα λάβει κάποια απόφαση για την Ελένη Κωνσταντινίδη πριν από την επίσημη απολογία της, και επιπλέον δεν θα κάνει κανένα άλλο σχόλιο μέχρι το κλείσιμο της υπόθεσης.

Αυτό είναι το δεύτερο θετικό δείγμα Έλληνα αθλητή τις τελευταίες επτά εβδομάδες, μετά από οκτώ χρόνια. Ο 37χρονος Γιώργος Μαρκούλιας έδωσε δείγμα θετικό στην ουσία methyltestosterone. Η 25χρονη αθλήτρια, που είχε διακριθεί το 2019 σε διεθνείς αγώνες και είχε πρωτεύσει σε μη ολυμπιακή κατηγορία, δεν συμμετείχε σε τουρνουά για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.