1 Απρίλιος 2020, 17:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2020, 17:24

Πρόβλημα θερμικής ισχύος στην τηλεθέρμανση Κοζάνης

  • Πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων στη ΔΕΗ με μπόνους γνωστοποίησε η ΓΕΝΟΠ
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)

Με πρόσφατη επιστολή του, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας επισημαίνει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη το πρόβλημα έλλειψης θερμικής ισχύος που δημιουργείται στην τηλεθέρμανση Κοζάνης, όταν η τροφοδοσία της με θερμική ενέργεια γίνεται από μία και μόνο μονάδα του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγ. Δημητρίου. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο δήμαρχος, το ζήτημα είχε τεθεί στον υπουργό από τις αρχές Φεβρουαρίου 2020, με σχετικό έγγραφο. Επίσης, το θέμα είχε κοινοποιηθεί και προγενέστερα (από 0/1/2019) στους αρμόδιους φορείς ΔΕΗ ΑΕ και ΡΑΕ.

Ο Λ. Μαλούτας επισημαίνει ότι η έλλειψη φορτίου κατά την τρέχουσα περίοδο με το γνωστό πρόβλημα της πανδημίας καθιστά επισφαλή τη λειτουργία της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται στο έγγραφο που εστάλη στον Κ. Χατζηδάκη, δημιουργεί «σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις σε ευαίσθητες δομές του αστικού ιστού (κυρίως νοσοκομείο, δομές υγείας, δημόσια κτήρια κλπ.). Περαιτέρω, επιφέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην βιωσιμότητα της ίδιας της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης λόγω του υψηλού κόστους που προκύπτει από την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών ΕΑΡΟ (CO2)». Κλείνοντας την επιστολή, ο δήμαρχος Κοζάνης ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος για την επίλυση του προαναφερόμενου προβλήματος. (Εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρη την επιστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως αποτέλεσμα αυτής της «αρρυθμίας», διαπιστώνεται ότι στις ώρες αιχμής καλύπτεται μόνο το 80 % της ζήτησης στον αστικό ιστό της πόλης. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Κυτίδης σημείωσε ότι «για να καλύψουμε την ζήτηση χρησιμοποιούμε τους λέβητες πετρελαίου που έχει εγκαταστήσει η δημοτική επιχείρηση, αλλά και πάλι εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών η ζήτηση είναι τέτοια που δεν μπορούμε να την καλύψουμε».