1 Απρίλιος 2020, 00:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2020, 00:17

Ισραήλ: Προσωπικά δεδομένα στις μυστικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση του κορονοϊού

  • Ισραήλ: Προσωπικά δεδομένα στις μυστικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση του κορονοϊού
    (Φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Το πράσινο φως για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων πολιτών από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ, τη Σιν Μπετ, έδωσε την Τρίτη επιτροπή του προσωρινού Κοινοβουλίου. Τον Μάρτιο η κυβέρνηση ζήτησε στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού να αξιοποιούνται δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα, ωστόσο υπέρμαχοι των πολιτικών δικαιωμάτων προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο διέταξε να υπάρξει κοινοβουλευτικός έλεγχος στην απόφαση.

Τελικά, η ψηφιακή παρακολούθηση εγκρίθηκε μετά από μαραθώνια συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Έτσι, η Σιν Μπετ θα μπορεί έως τις 30 Απριλίου «να βοηθά στις προσπάθειες για την εξάπλωση του κορονοϊού», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Μέχρι στιγμής τα κρούσματα στο Ισραήλ είναι πάνω από 4.800 – «θα χρησιμοποιήσω όλα τα μέσα στον πόλεμο εναντίον ενός αόρατου εχθρού» έχει δηλώσει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Πληροφορίες του Τύπου αναφέρουν ότι στόχος είναι να εντοπιστούν εν αγνοία τους οι φορείς του ιού αλλά και να παρακολουθούνται όσοι βρίσκονται σε καραντίνα, μέσω των κινητών τηλεφώνων.