31 Μάρτιος 2020, 18:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2020, 19:16

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Στους οι 49 νεκροί, 102 νέα κρούσματα

  • Κορονοϊός στην Ελλάδα: Στους οι 49 νεκροί, 102 νέα κρούσματα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Στην επιθετικότητα του SARS-CoV-2, όπως φαίνεται από την αύξηση των νεκρών και στην Ελλάδα, επέμεινε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα μας. Όπως είπε, συνολικά 49 ασθενείς (στην πλειοψηφία τους άνδρες) έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιπλοκές της ιογενούς πνευμονίας – χθες οι θάνατοι που ανακοινώθηκαν ήταν 43.

Τα κρούσματα είναι συνολικά 1.314. Από τα 102 νέα που ανακοινώθηκαν, τα 20 ανιχνεύθηκαν σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται διασωληνωμένοι 85 ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη, στην πλειοψηφία τους άνδρες. Πάνω από τους μισούς που ασθενούν βαριά έχουν υποκείμενο νόσημα, ενώ έξι ασθενείς βρίσκονται εκτός μονάδων.

«Είναι ένας επιθετικός και γρήγορα καταστρεπτικός ιός», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι το καλύτερο μέτρο στον κόσμο είναι αυτό που εφαρμόζεται ήδη, δηλαδή ο περιορισμός της κυκλοφορίας. «Δεν θέλουμε η κορύφωση της επιδημίας να έρθει γρήγορα, ώστε να γίνει σιγά-σιγά η ανοσία του πληθυσμού και να μπορεί να ανταπεξέλθει στο σύστημα υγείας», εξήγησε.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ανέφερε ότι χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν αναθεώρησε τη σύσταση, η οποία είναι ότι πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά, εκτός από τους επαγγελματίες υγείας, μόνο όσους νοσούν και όσους φροντίζουν κάποιον που νοσεί. «Με τη μαζική χρήση, όπως έδειξαν κλινικές μελέτες, δεν γίνεται ανάσχεση. Το μεγάλο όφελος είναι για όσους ασθενούν. Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί το μέτρο της αποστασιοποίησης», κατέληξε.