31 Μάρτιος 2020, 19:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2020, 19:12

Πανδημία Covid-19: Απέχει πολύ από το τέλος της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

  • Πανδημία Covid-19: Απέχει πολύ από το τέλος της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού
    (Φωτ.: EPA / Jerome Favre)

Η επιδημία του νέου κορονοϊού «απέχει πολύ από το τέλος» της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και τα τρέχοντα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού απλά δίνουν χρόνο στις χώρες για να προετοιμαστούν για ευρείας κλίμακας μετάδοση στην κοινότητα! Πρόκειται για μάχη που θα διαρκέσει πολύ, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή δυτικού Ειρηνικού Τακέσι Κασάι, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να επαγρυπνούμε».

«Ας είμαι ξεκάθαρος. Η επιδημία απέχει πολύ από το τέλος της στην Ασία και τον Ειρηνικό. Θα είναι μια μακρά μάχη και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να επαγρυπνούμε», δήλωσε ο Κασάι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κάθε χώρα χρειάζεται να συνεχίσει να προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας μετάδοση στην κοινότητα, πρόσθεσε με την επισήμανση ότι ακόμα και με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί ο κίνδυνος δεν θα εξαλειφθεί όσο συνεχίζεται η πανδημία. Οι χώρες με περιορισμένους πόρους, όπως νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, αποτελούν προτεραιότητα, καθώς αυτά αναγκάζονται να στέλνουν δείγματα για διάγνωση σε άλλες χώρες και οι περιορισμοί στις μεταφορές καθιστούν αυτό ακόμη πιο δύσκολο.

Ο Κασάι προειδοποίησε ότι οι χώρες, που παρατηρούν μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, δεν θα πρέπει να σταματήσουν να επαγρυπνούν γιατί ο ιός μπορεί να επανέλθει.

«Ο κορονοϊός θα φτάσει παντού»
Από την πλευρά του ο τεχνικός σύμβουλος του ΠΟΥ Μάθιου Γκρίφιθ τόνισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρεί πως κάποια χώρα θα είναι ασφαλής, καθώς ο κορονοϊός θα φτάσει στο τέλος παντού.

«Αν και χώρες και εδάφη σε αυτή την περιοχή έχουν δείξει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μετατρέψουν σε ευθεία την καμπύλη, ξεσπάσματα συνεχίζουν να προκύπτουν σε νέα μέρη και η εισαγωγή (κρουσμάτων) παραμένει πηγή ανησυχίας», σημείωσε ο Γκρίφιθ, επικαλούμενος κρούσματα στη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα που αφορούν ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό. «Το κέντρο της επιδημίας βρίσκεται τώρα στην Ευρώπη, αλλά αυτό είναι πιθανόν να αλλάξει και να βρεθεί σε άλλες περιοχές», πρόσθεσε ο Γκρίφιθ.