31 Μάρτιος 2020, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2020, 13:22

Ισμέτ Ινονού, 1925: Αποστολή μας είναι να τους κάνουμε όλους Τούρκους

  • Ισμέτ Ινονού, 1925: Αποστολή μας είναι να τους κάνουμε όλους Τούρκους
    Ισμέτ Ινονού και Μουσταφά Κεμάλ

Επειδή παρά τα όσα συμβαίνουν δεκαετίες τώρα, οι πολιτικοί μας, πολλοί ακαδημαϊκοί και πολλοί διανοούμενοι, δημοσιογράφοι και αναλυτές δεν λένε να κατανοήσουν τι σημαίνει Τουρκία και τουρκικός εθνικισμός, παραθέτω χαρακτηριστικό μέρος της ομιλίας του Ισμέτ Ινονού στο Δεύτερο Συνέδριο των Τουρκικών Εστιών, το 1925, μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι ο Ινονού, όπως και Μουσταφά Κεμάλ, θεωρούνταν αριστερός, και ανέλαβε την διακυβέρνηση της Τουρκίας μετά το θάνατο του Κεμάλ.

Επίσης, ο Ινονού ήταν αυτός που υπέγραψε τις συμφωνίες ελληνοτουρκικής φιλίας με τον Έλληνα ομόλογό του, Ελευθέριο Βενιζέλο. Το κόμμα των Κεμάλ και Ινονού υπάρχει μέχρι σήμερα και είναι το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP).

Το απόσπασμα της ομιλίας Ινονού: «Η αποστολή μας είναι, όσους κατοικούν στην τουρκική πατρίδα, με κάθε τρόπο να τους κάνουμε Τούρκους. Ό,τι αντιστέκεται στους Τούρκους και δεν δέχεται τον τουρκισμό, θα το αποκόψουμε και θα το πετάξουμε. Αυτό που θα απαιτήσουμε από όποιον υπηρετεί την πατρίδα, είναι πρώτα να είναι Τούρκος και εθνικιστής».

Το τουρκικό κείμενο, όπως ακριβώς εκφέρθηκε από τον ίδιο: «Vazifemiz Türk vatanı içinde bulunanları behemehâl Türk yapmaktır. Türklere ve Türkçülüğe muhalefet edecek anasırı kesip atacağız. Vatana hizmet edeceklerde arayacağımız evsaf her şeyden önce Türk ve Türkçü olmasıdır».